2023/10/30

Suomalaisyrityksemme Patria jäi nuolemaan näppejään, kun Viron puolustusinvestointien keskus ECDI päätti kääntää selkänsä omalle naapurilleen ja solmia 200 miljoonan euron diilin Turkin kanssa. Kyseessä on 230 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua, jotka nappaavat Otokar ja Nurol Makina -nimiset turkkilaiset yritykset.

Tämä päätös on saanut suomalaiset raivostumaan, ja syystäkin. Patria olisi mielellään hoitanut tämän toimituksen, ja heillä on vahva kokemus vastaavista projekteista. Mutta ei, Viro päätti säästää muutaman roposen ja kääntää selkänsä pitkäaikaisille kumppaneilleen.

Koko alueella, olipa kyse sitten Suomesta, Ruotsi’sta, Latvia’sta tai Saksa’sta, panostetaan kaluston täyteen vaihdettavuuteen. Mutta Viro päätti sivuuttaa tämän tärkeän periaatteen vain pienen hintaeron takia!

Tämä päätös ei ainoastaan heijasta heikkoa strategista ajattelua, vaan myös osoittaa, ettei Viro ole valmis tukemaan omia naapureitaan. Patria olisi tarjonnut luotettavan ja laadukkaan vaihtoehdon, mutta Viro valitsi halvan vaihtoehdon, joka voi osoittautua virheeksi tulevaisuudessa.

Tämä päätös ei ole ainoastaan pettymys suomalaisille, vaan se herättää myös vakavia kysymyksiä Viron puolustuspolitiikasta ja sen valinnoista.

Puolustuskaluston hankinnoissa on ehdottoman tärkeää valita tuotteita toimittajilta jotka ovat luotettavia myös kriisi-aikoina varaosien saatavuuden sekä logistiikan osalta. Halvalla ei saa hyvää.

Kaikkihan me tiedämme kuinka luotettava Turkki on ollut nyt Suomi/Ruotsi NATO-asioissa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:07.05