Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2023/11/05

Suomalaiset jäätelömerkit, vai pitäisikö sanoa niin kutsutut “suomalaiset jäätelömerkit”, ovat jälleen osoittaneet, kuinka liiketoiminnan voitot saavat väistyä kansainvälisten jättiyritysten edun tieltä. Ylen tekemä selvitys paljasti, että useat suomalaisille tutut jäätelömerkit ovat kietoutuneet Venäjä-kytkökseen, ja tämä on ehdottoman käsittämätöntä!

Pingviini, Ingman, Fazer, Pirkka, Kotimaista, ja Lidl – kaikki nämä brändit ovat yhteydessä Venäjään. Eikä kyse ole pelkästään yhteistyöstä, vaan näiden jäätelöiden taustalta löytyvät monikansalliset jättiyritykset Unilever ja Nestlé, sekä Nestlén omistama jäätelöyhtiö Froneri, tekevät edelleen rahaa Venäjällä, vaikka maa on aloittanut hyökkäyksen naapurimaahansa Ukraina’an.

Tässä on totisesti syytä raivon kiehua! Ukraina on nimenomaan nimittänyt Nestlén Venäjän hyökkäyssodan sponsoriksi. Unilever puolestaan sai vastaavan leiman heinäkuussa. On täysin käsittämätöntä, kuinka nämä yritykset voivat jatkaa Venäjällä toimimista, vaikka kansainvälinen yhteisö on tuominnut Venäjän toimet.

Froneri Finlandin valmistamia jäätelömerkkejä ovat muun muassa Pingviini, Aino, Classic ja Puffet. Mutta tiedättekö, Froneri-konserni ei ole julistanut julkisesti vastustavansa Venäjän hyökkäyssotaa! Heillä on jopa jäätelötehdas Moskova’n lähellä. Miten kukaan voi pitää näitä jäätelöitä enää viattomina herkkupaloina?

Ylen saamassa kommentissa Froneri Finlandin toimitusjohtaja Johanna Sewón-Kievari yrittää pyristellä tilanteesta eroon väittäen, että he ovat “kotimainen toimija” ja heidän tuotteensa valmistetaan Turengissa ilman “liiketoiminnallisia kytköksiä” Venäjään. Mutta tosiasia on, että he ovat osa suurempaa konsernia, joka tekee rahaa Venäjällä, ja se on täysin anteeksiantamatonta!

Fazer, Kesko, S-ryhmä ja Lidl ovat myös osa tätä kyseenalaista yhteyttä. Vaikka he väittävät olevansa huolissaan tilanteesta, he jatkavat yhteistyötä Froneri Finlandin kanssa, koska he väittävät, ettei muita kotimaisia vaihtoehtoja ole. Onko tämä todellakin ainoa vaihtoehto? Eikö Suomessa ole muita yrityksiä, jotka voisivat täyttää jäätelötarpeemme?

Tämä koko tilanne on silkkaa tekopyhyyttä. Suomalaisille myydään jäätelöä, joka liittyy epäsuorasti Venäjän hyökkäyssotaan, ja tämä on täysin mahdotonta hyväksyä. On aika vaatia vastuullisuutta ja moraalia näiltä yrityksiltä.

Suomalaiset ansaitsevat jäätelöä, joka ei tahraa meidän käsiämme Venäjän vuodattamalla ukrainalaisella verellä.