2023/11/06

Oletko koskaan kuullut niin ärsyttävästä ja moraalittomasta ilmiöstä kuin lastenkotilasten käyttämisestä rikollisiin tehtäviin? Ruotsissa on ollut tapauksia, joissa lapset ja nuoret ovat houkuteltu mukaan rikolliseen toimintaan, ja tästä häpeällisestä käytännöstä on jopa maksettu palkkioita!

Aikaisemmissa rikostapauksissa on nähty käsittämättömiä esimerkkejä, kuten ikkunoiden ja ovien ampumisesta maksetut 1 300 euroa ja 15 000 kruunua, ja tappamisesta saadut 8 500 euroa ja 100 000 kruunua. Tämä on todella suuri summa, varsinkin niille, joilla ei ole rahaa lainkaan. Raha houkuttelee erityisesti niitä, jotka kokevat, etteivät heillä ole mitään menetettävää.

Osalle näistä lapsista koko perhe on kadonnut Ruotsi’sta tai ei ole muuten heidän elämässään läsnä. Heidän sijoituspaikkansa ja koulunsa vaihtuvat monta kertaa vuodessa eri paikkakunnille, ja samalla vaihtuvat kaikki arjen rutiinit, harrastukset ja kenties jopa ystävät.

Lapsilla ei ole elämässään välttämättä yhtäkään turvallista tai pysyvää aikuista. He ovat haavoittuvia ja helppoja uhreja.

Pahinta tässä on se, että lastenkotilapsia on helppo houkutella tähän iljettävään toimintaan. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosvastuu’ssa, joten asia menee sosiaalihuollon hoidettavaksi. Koska lapset ovat jo sijoitettuna, ei tilanne juurikaan muutu. Parhaimmillaan heidät siirretään paikkoihin, joissa voidaan käyttää pakkokeinoja, kuten huumetestejä, ruumiintarkastuksia, liikkumisrajoituksia ja puhelimen käytön kieltämistä.

Koulukoteihin ei ole alaikärajaa, joten 10-vuotias lapsi voi olla samassa paikassa kuin 17-vuotias jengirikollinen, joka tekee aktiivisesti rikoksia muttei ole vielä jäänyt kiinni.

Ja mikä on vielä pahempaa, jos lapsi on täyttänyt 15 vuotta, häntä uhkaa rangaistus. Mutta harvoin se on vankila. Useimmat 15–17-vuotiaat vakavan rikoksen tehneet nuoret määrätään suljettuun nuorisokotiin korkeintaan neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaa, että murhaajakin voi päätyä saman katon alle muiden nuorten kanssa.

Ruotsin hallitus on vasta äskettäin herännyt tähän kauhistuttavaan ilmiöön ja aikoo perustaa virallisia nuorisovankiloita. Tarkoituksena on saada vakavan rikoksen tehnyt lapsi erilleen muista lapsista.

Kuvitellaanpa hetki, kuinka alhainen moraali täytyy olla houkutellakseen näitä lastenkotilapsia mukaan rikolliseen toimintaan. Heitä on helppo manipuloida, ja rikoksista seuraavista seurauksista ei tarvitse välittää. Itse asiassa, vaikka lapsi joutuisi vankilaan, hänelle annetaan rooli, joka on pelkkä väline suorittaa tehtävänsä – jengi ei menetä jäsentään, koska lapsi ei koskaan ollut edes sen jäsen.

Pahinta on käyttää alle 15-vuotiasta lasta, jolloin ei ole riskiä siitä, että lapsi puhuisi oikeudessa. Näiden lasten hyväksikäyttö on täysin moraalitonta ja raadollista.

Vaikka Ruotsissa on nyt astunut voimaan laki, joka kieltää lasten ja nuorten houkuttelemisen tai pakottamisen rikolliseen toimintaan, tarvitaan tiukempia toimia tämän kauhistuttavan ilmiön kitkemiseksi. Ensimmäinen merkittävä tuomio saatiin vasta hiljattain, kun lastenkotilapsia käyttänyt jengirikollinen tuomittiin vankeuteen. Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tehtävää.

On aika tehdä kaikki mahdollinen estääksemme lastenkotilapsien hyväksikäyttö rikollisen toiminnan välineenä. Tämä on kauhistuttava ilmiö, ja se on torjuttava päättäväisesti ja tiukoin toimin. Lasten ja nuorten tulevaisuus ja turvallisuus ovat panoksena, ja meidän on suojeltava heitä kaikin keinoin.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:04.56