9777 latausta vuorokaudessa

7861 artikkelia

2023/11/06

Venäläinen tietoliikennekaapeli rikkoutui Suomenlahdella – onko Putinin käsialaa?

Kuvitellaanpa tilanne: Venäläinen tietoliikennekaapeli Baltika on rikkoutunut Suomenlahdella. Kuka sen rikkoi? Putin? Karhu? Vai oliko se vain liian monta kertaa jäänyt traktorin renkaan alle? Työ- ja elinkeinoministeriö on tiedottanut tilanteesta, mutta kukaan ei ole vielä saanut selvyyttä siitä, mitä oikein tapahtui.

Venäläinen tietoliikennetoimija Rostelecom kertoi kaapelin rikkoutumisesta Suomelle 12. lokakuuta. Jotenkin sitä vain tuntuu, että tämä oli Venäjän tapa sanoa: “Terveisiä Suomeen, nyt meillä on hieman ongelmia kaapelin kanssa.”

Kaapeli kulkee osittain Suomen talousvyöhykkeellä, joten tämä on myös meidän ongelmamme. Onneksi Venäjän korjausalus Spasatel Karev on paikalla parhaillaan korjaamassa vaurioita. Toivottavasti heillä on mukanaan hyvät työkalut ja tarpeeksi teetä, jotta homma saadaan kuntoon.

Noin tuhannen kilometrin mittainen Baltika-kaapeli kulkee Pietari’n ja Kaliningrad’in välillä. Se kulkee osittain Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeiden läpi. Tämä tarkoittaa, että jos kaapeli jää rikkinäiseksi, se aiheuttaa ongelmia Venäjä’lle itselleen

Mutta tässä ei vielä kaikki! Suomen ja Viron välillä kulkeva Balticconnector-kaasuputki sekä maiden välillä kulkeva tietoliikennekaapeli vaurioituivat 8. lokakuuta, muutama päivä ennen kuin Rostelecom ilmoitti venäläiskaapelin rikkoutumisesta. Onko tämä sattumaa vai onko tässä jokin suurempi juoni?

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi kertoo Helsingin Sanomille, että venäläiskaapelin vaurio voi liittyä samaan tapahtumaan, mutta varmaa tietoa siitä ei ole. Joten mysteeri jatkuu, ja Putinin sormenjäljet saattavat olla mukana pelissä.

Kun venäläinen tietoliikennekaapeli rikkoutuu Suomenlahdella ja samalla myös kaasuputki vaurioituu, niin täytyy kysyä: onko tässä kaikki vain sattumaa vai onko joku päättänyt tehdä Suomelle pikkuisen kiusaa? Ehkä seuraava kerta voisi olla hieman vähemmän hankala ja ennen kaikkea vähemmän vitsikäs.

Seuraavaksi Venäjä tuonee sota-aluksensa “turvaamaan” kaapeliaan… sitä ennen Ahvenanmaa on militarisoitava!


Satunnainen:


Vastaavia: