11007 latausta vuorokaudessa
9578 artikkelia

2023/11/13

Venäläinen Ex-eversti uhkaa ydiniskuilla – Ruotsi ja Viro varuillaan.

Venäjän mediassa kukoistava sotakommentaattori, entinen eversti Mikhail Khodaryonok, päätti taas tarjoilla annoksensa uhkailua ja spekulaatiota. Tällä kertaa hän päätti keskittyä ydinaseisiin ja visioida Tukholman ja Tallinnan katoamista maailmankartalta. Ilmeisesti Khodaryonokin mielestä uhkailu ja pelottelu ovat tehokkaita keinoja ilmaista Venäjän valtakoneiston näkemyksiä.

Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko huomasi nopeasti ex-everstin tuoreet uhkailut ja päätti jakaa ne myös muille. Khodaryonokin TV-esiintyminen sai huomiota erityisesti sen karmeuden takia. Venäjän päättäjät ja propagandistit eivät tunnu tyytyvän pelkästään vihjailemaan, vaan he ovat päättäneet ottaa käyttöön suoranaiset uhkaukset ja pelottelut ydinaseiden käytöstä joko Ukrainassa tai jossain muualla.

Ruotsi joutui erityisen voimakkaasti Khodaryonokin hampaisiin, kun tämä päätti käsitellä Itämeren tilannetta. Ex-eversti kehotti maata luopumaan Nato-aikeistaan, ikään kuin ydinaseiden uhkaaminen olisi jokin looginen keino painostaa maan ulkopoliittisia päätöksiä. Ruotsin ulkopoliittisen instituutin tutkija Hugo von Essen totesi asiasta, etteivät venäläiskommentaattoreiden puheet ”ydinaseisiin päättyvistä hulluista eskalaatioskenaarioista” ole uutta. Näyttää siltä, että Venäjän tiedotusvälineissä nämä uhkailut ovat saaneet jo perinteisen luonteen.

Khodaryonok, joka on jo ehtinyt arvostella oman maansa sodanjohtoa Ukrainan hyökkäyksen aikana, siirtyi nyt spekuloimaan Naton ja Venäjän välisestä ydinsodasta. TV-studiossa hän ja ohjelman juontaja tarkastelivat Itämeren alueen karttaa, ja ex-eversti väitti Venäjän saartamisen merellä johtavan väistämättä konfliktiin ja ydinaseiden käyttöön.

Kuvaavasti Khodaryonok kysyi Tukholman ja Tallinnan asukkailta, kaipaavatko he tällaista kohtaloa. Ikään kuin ydiniskujen uhkaaminen olisi jokin pelillinen tapa saada ihmisiä miettimään poliittisia päätöksiään. Eikö olekin hienoa, kun entiset everstit osaavat tarjota maailmalle niin rakentavaa ja tulevaisuuteen katsovaa keskustelua?

Khodaryonokin mukaan Venäjä voisi sotatilanteessa täyttää Itämeren miinoilla. Kuulostaa kuin suoraan kylmän sodan aikakirjoista, eikö totta? Miinoitus, uhkailu ja ydinaseiden visiointi – tässäkö Venäjän nykyinen vastaus kansainvälisiin kriiseihin?

Tällaiset puheet ovat huolestuttavia ja luovat varjonsa maailmanrauhaan. Venäjän on aika harkita, millaisen kuvan se haluaa antaa itsestään maailmalle – rakentavan vai uhkaavan.


Satunnainen:


Vastaavia: