Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 37293 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/11/19

Rajat rakoilevat: Kostamuksen alueen tulijoiden määrä kasvaa Kainuussa.

Suomen rajat näyttävät olevan kuin avoin kirja, ja Kainuun rajavartiosto, ei epäröi kertoa karua totuutta tilanteesta Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmo’ssa. Rajavartiosto varoittaa, että maahan pyrkivien määrä saattaa kasvaa entisestään lähipäivinä, ja syytä huoleen antavat tiedustelutiedot Kostamuksen alueelta.

Rajaravartiolaitoksen mukaan Kostamuksessa vaanivat kolmansien maiden kansalaiset, jotka eivät välitä säännöistä tai käskyistä. Heitä on ilmestynyt eteläisemmiltä alueilta ja jopa Pietari’sta asti, uhkaavasti lähestyen Suomen rajaa. Vartiuksen rajanylityspaikka ei ole enää vain portti naapurimaahan, vaan se on muuttunut turvallisuusriskiksi.

Viime lauantaina Vartiuksessa koettiin hälyttävä tapaus, kun 67 henkilöä saapui eri kulkuneuvoilla rajan yli. Pyörillä, potkulaudoilla ja kävellen tulleet yksilöt eivät olleet valmiita noudattamaan annettuja käskyjä. Osa heistä onnistuttiin kääntämään Venäjän FSB:n rajavartiopalvelulle takaisin, mutta osa jäi Suomeen.

Rajavartiolaitos teki sen, mitä sen odottaa tekevän: vastaanotti tulijat, kirjasi turvapaikkahakemukset ja suoritti tarvittavat ensitoimenpiteet. Kuitenkin tiedotteessa ei voi olla huomaamatta piilevää turhautumista. Suomeen saapuneet henkilöt edustavat kirjavaa joukkoa, mutta heidän alkuperänsä herättävät kysymyksiä. Syyria’sta, Somalia’sta, Egypti’stä ja Etiopia’sta tulleiden joukossa on niitä, jotka ovat oleskelleet Venäjällä laillisesti ja jo pidemmän aikaa – myös Marokko oli mainittuna.

Valtionrajarikosten esitutkinnoissa paljastuu, että osalla tulijoista on suunnitelma jatkaa matkaansa Suomesta muihin Schengen-maihin, erityisesti Saksa’an. Rajavartiolaitos ei suostu avaamaan, miten tiedot on hankittu, mutta epäilemättä kyseessä on mittava turvallisuusuhan selvittely.

Suomen rajavartiolaitos on nyt kovan paikan edessä, kun sen on varauduttava entistä suurempaan tulijoiden määrään. Vartiuksen rajanylityspaikka ei saisi olla reikäinen siivilä, jonka läpi kuka tahansa voi livahtaa. On aika ottaa tilanne vakavasti ja varmistaa, että Suomen rajoja puolustetaan tehokkaasti ja voimallisesti.

Kainuun rajavartioston varoituksia ei pidä sivuuttaa välinpitämättömästi, sillä kansalaisten turvallisuus on nyt vakavasti uhattuna!