10460 latausta vuorokaudessa   9282 artikkelia

2023/08/10

Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak kertoi hulvattomasti 10. elokuuta, että 10 000 sotilasta siirretään maan rajalle Valko-Venäjän kanssa “pelottelemaan pois hyökkääjiä, jotta ne eivät uskalla hyökätä kimppuumme.”

Hän kertoi julkiselle radiohaastattelijalle, että 4 000 sotilasta tukee suoraan Rajavartiolaitosta ja 6 000 on reservissä.

“Meidän on oltava valmiina erilaisiin skenaarioihin, emme sulje mitään pois”, Błaszczak totesi.

Luvut ovat kaksinkertaiset siihen verrattuna, mitä Puolan varainteriööriministeri Maciej Wasik kertoi 9. elokuuta. Hän sanoi, että Puola lähettää lisäksi 2 000 sotilasta tukemaan Rajavartiolaitosta.

Puolalaiselle tiedotusvälineelle (PAP) puhuessaan Wasik kertoi vahvistusten siirtyvän Lublinin ja Podlaskien maakuntiin seuraavan kahden viikon aikana. Rajalla on jo valmiiksi 2 000 sotilasta yhdessä Rajavartiolaitoksen yksiköiden kanssa.

Vaikka pääministeri varoitti aiemmin, että Wagner-taistelijat voivat yrittää tunkeutua Puolaan Valko-Venäjältä, Wasik kertoi PAP:lle, että palkkasoturit eivät uhkaa Puolan turvallisuutta “taktisessa mielessä”.

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on kiristynyt viimeisten kahden vuoden aikana. Vuodesta 2021 lähtien Minsk on lähettänyt pääasiassa Lähi-idästä peräisin olevia siirtolaisia Puolan ja Baltian maiden rajoille, luoden keinotekoisen siirtolaiskriisin.

Viime aikoina jännitteet ovat jälleen nousseet, kun Jevgeni Prigozhinin Wagner-ryhmän taistelijat ovat tulvineet Valko-Venäjälle lyhytkestoisen kapinansa jälkeen Kremlin valtaa vastaan.

Siitä lähtien Wagnerin palkkasoturit ovat harjoittaneet sotilasliikkeitä valkovenäläisten sotilaiden kanssa Brestin alueella lähellä Puolan rajaa.

Heinäkuun 29. päivänä puolalainen pääministeri Mateusz Morawiecki väitti, että 100 Wagnerin palkkasoturia oli siirtynyt Suwałki-käytävän läheisyyteen, strategiselle maa-alueelle Puolan ja Liettuan välissä, joka jakaa myös Valko-Venäjän Venäjän Kaliningradin alueesta.

Kasvavan jännitteen lisäämiseksi kaksi valkovenäläistä helikopteria loukkasi Puolan ilmatilaa 1. elokuuta.

Elokuun 5. päivänä varaulkoministeri Paweł Jabłoński kertoi CNN:lle, että hallitus “harkitsee tarvittavia toimenpiteitä Puolan alueen suojelemiseksi”.


Satunnainen:


Vastaavia: