11205 latausta vuorokaudessa
9614 artikkelia

2023/11/27

Suomen itärajalla käytävästä hybridivaikuttamisesta: Putin’n pelaa presidenttipeliä.

Suomen itärajalla tapahtuva toiminta on jälleen kerran joutunut Venäjän poliittisen propagandan kohteeksi. Suomessa asuva venäläinen politologi Margarita Zavadskaja on antanut arvionsa Ruotsin Aftonbladet-lehdelle, kertoen, että kyseessä on osa Vladimir Putin’in valmistautumista Venäjä’n presidentinvaaleihin, jotka ovat edessä maaliskuussa 2024.

Zavadskajan mukaan venäläiset provosoivat suomalaisia tarkoituksenaan saada aikaan reaktio, joka hyödyttää Putinia vaaleissa. Hänen puheensa paljastaa venäläisen pelin, joka käyttää naapurimaita poliittisten tarkoitusperiensä välikappaleina.

Suomen sulkiessa rajansa, propagandistit voivat käyttää tilannetta osoittaakseen venäläisille, että länsimaat eivät ole valmiita edes päästämään turvapaikanhakijoita rajan yli. Tämä tulkitaan Venäjällä vihamielisyydeksi ja Putinin valtaapitävät voivat käyttää tätä lietsomaan nationalismia ja vahvistamaan omaa asemaansa.

Venäjän valtionmedia on omaksunut saman linjan, esittäen Suomen toimet aggressiivisina ja perusteettomina. Todellisuudessa Suomi reagoi Venäjän harjoittamaan hybridivaikuttamiseen, mutta Venäjän propaganda’koneisto vääristelee totuutta omiin tarkoitusperiinsä sopivaksi.

Venäläispoliitikko Juri Svetovin mukaan Suomi sulki rajansa toivoen, että tästä syntyisi raivoa venäläisten keskuudessa, joka johtaisi “tarpeellisiin poliittisiin muutoksiin”. Svetovin kommentti paljastaa sen epärealistisen ajatusmaailman, jossa Suomen toimet nähdään poliittisena pelinä sen sijaan, että ne olisivat reaktio Venäjän aggressioon.

On käsittämätöntä, että Venäjän viranomaiset syyttävät Suomea epäystävällisestä ja provosoivasta käytöksestä, samalla kun itse noudattavat “laillista protokollaa”. Todellisuudessa Venäjän toimet Ukraina’ssa ja muualla ovat olleet kaukana kansainvälisen oikeuden noudattamisesta.

Suomen on pysyttävä vahvana ja puolustettava itseään Venäjän harjoittamaa informaatiosota’a vastaan. On tärkeää, että kansainväliset yhteisöt tunnistavat Venäjän propagandan ja tukevat Suomen oikeutta suojella itseään naapurinsa harjoittamalta hybridivaikuttamiselta.


Satunnainen:


Vastaavia: