13583 latausta vuorokaudessa
10288 artikkelia

Suomen hallituksen tekemät päätökset turvapaikanhakijoiden vastaanotosta herättävät raivoa ja pettymystä. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra on avannut suunsa ja vaatii Suomelta uusia, tiukempia tulkintoja kansainvälisiin sopimuksiin, jotka koskevat turvapaikanhakuoikeutta.

Kopra muistuttaa, että missään sopimuksissa tai lainsäädännössä ei ole kirjattu, että itärajalla pitäisi olla vähintään yksi raja-asema auki turvapaikanhakijoille. Hän ihmettelee, miksi hallitus haluaa antaa liian avokätisen päätäntävallan apulaisoikeuskanslerille, joka vaarantaa maan turvallisuuden.

Viime tiistaina hallitus esitteli suunnitelman, jossa koko itäraja olisi suljettu. Kuitenkin apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pysäytti tämän päätöksen ja jätti pohjoisimman rajanylityspaikan, Raja-Joosepin Inarissa, avoimeksi. Kopra kuitenkin kyseenalaistaa apulaisoikeuskanslerin tulkinnan ja korostaa, että toisenlainen tulkinta olisi ollut mahdollinen.

Kopra nostaa esiin vuonna 2022 tehdyt rajavartiolain muutokset, jotka antavat paremmat työkalut häiriötilanteisiin varautumiseen, erityisesti hybridivaikuttamiseen. Hän painottaa, että uudistettua rajavartiolain 16. pykälää voitaisiin nyt hyvin soveltaa turvapaikanhakijoiden vastaanoton keskittämiseen.

Uudistettu rajavartiolaki antaa mahdollisuuden keskittää turvapaikkahakemusten vastaanotto erikseen määritellyille rajanylityspaikoille, jos kyse on vakavasta uhan torjumisesta kansanterveydelle, kansalliselle turvallisuudelle tai lyhyessä ajassa tapahtuvasta suuresta maahantulijoiden määrästä. Kopra pitää näitä kriteereitä täytettyinä ja vaatii, että Suomi hakee nyt uutta tulkintaa, joka olisi vieläkin jyrkempi.

Pääministeri Petteri Orpo on myös viitannut turvapaikanhakuihin liittyviin riskeihin ja korostanut, että turvapaikkahakemusten keskittämisen ei tarvitse tapahtua itärajan rajanylityspisteellä. Kopra tukee tätä näkemystä ja vaatii, että perustuslakivaliokunta käy asian läpi ja tekee selkeän suunnitelman.

Kopra ei peittele pettymystään niiden kolmansien maiden kansalaisten suhteen, jotka ovat saapuneet Suomeen lyhyessä ajassa. Hän huomauttaa, että tällainen nopea tulijoiden määrä voi uhata kansallista turvallisuutta, eikä ole mahdollista aukottomasti selvittää tulijoiden taustoja. Turvapaikanhakumenettely voi johtaa vuosikausien maassa oloon, ja tämä aiheuttaa taloudellisia ja muita vaikutuksia.

Kopra lopuksi tyrmää Venäjän johdon väitteet rajavartiopalvelun asiallisuudesta. Hän ihmettelee, tietääkö Venäjän johto, mitä rajalla todellisuudessa tapahtuu, vai valehtelevatko he kansalleen. Kopra muistuttaa, että vastuu tästä tilanteesta on myös Venäjällä, ja Suomen tulisi tehdä omat päätöksensä vaikuttaakseen tilanteeseen.

Suomi tarvitsee nyt päättäväisyyttä ja selkeitä toimenpiteitä. Turvapaikanhakujärjestelmän haavoittuvuudet on korjattava, ja maan turvallisuus on asetettava etusijalle. Eduskunnan on aika toimia ja tehdä päätöksiä, jotka suojelevat suomalaisten turvallisuutta ja etuja.


Satunnainen:


Vastaavia: