Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2023/12/01

Jussi Halla-aho: Presidenttiehdokas, joka saisi ääneni – mutta ei perussuomalaisena! Jussin vanhat mielipiteet kakkaa, uudet ajankohtaisetkin kakkaa.

Suomalaisen politiikan kenttä sai uuden säväyksen, kun perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho avasi kampanjansa Helsingissä. Hänen valintansa valitsijayhdistyksen kautta olisi ollut iloinen yllätys – tai niin olisi käynyt, ellei hän olisi edustanut perussuomalaisia.

Iltalehti pääsi haastattelemaan Halla-ahoa helsinkiläisessä ravintolassa, ja keskustelu kääntyi nopeasti kansainvälisiin asioihin. Halla-aho vieraili hiljattain Ukrainassa ja piti siellä puheen ukrainaksi – ei siis vain Suomen kansalaisille vaan myös itänaapurin kuuntelijoille.

Presidenttiehdokas näkee Ukrainan aseistamisen välttämättömänä suomalaisten edun nimissä, sillä Venäjä on hänen mukaansa sotilaallinen uhka kaikille naapureilleen. Tähän väliin on pakko heittää vitsi: Halla-aho varoittaa Venäjän suunnitelmista Suomen varalle, mutta kertoo samalla, ettei tiedä, mitä ne suunnitelmat ovat. Ei kannata laskea hyvien suunnitelmien varaan!

Halla-ahon mukaan Venäjän armeija on Suomelle eksistentiaalinen vaara, ja hän korostaa, että Ukrainan tukeminen on välttämätöntä suomalaisen sotilaallisen turvallisuuden kannalta. Kysymys kuuluu: miten Ukrainan puolustussota liittyy Suomen turvallisuuteen? No, jos Venäjä saavuttaa omat tavoitteensa aggressiivisesti, se muuttuu entistä vaarallisemmaksi kaikille pienille naapureilleen.

Nuoruudessaan Halla-aho kritisoi jo lukiolaisena suomettuneita poliitikkoja. Nyt hän varoittaa tulevaa presidenttiä lankeamasta sinisilmäisyyden ansaan. Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa johtajiin, joilla on taipumusta sinisilmäisyyteen ja hyväuskoisuuteen. Oleellista on ymmärtää, ettei Venäjä-ongelma ole uusi, vaan se on ollut olemassa jo tuhat vuotta. Seuraavan presidentin on oltava valmis kohtaamaan Venäjän voima eikä luottaa sopimuksiin.

Halla-ahon maahanmuuttokanta ei myöskään jätä ketään kylmäksi – paitsi ne itärajalle paleltuneet. Hänen mielestään keskustelu maahanmuutosta on kärsinyt samanlaisesta sinisilmäisyydestä kuin Venäjä-kysymys. Hän huomauttaa, että uskonnollinen radikalismi, ghettoutuminen ja väkivaltarikollisuus olivat ennakoitavissa Suomessa viimeiset 30 vuotta. Ruotsi toimii hänelle näyteikkunana – jos toistamme ruotsalaisten virheet, Suomea odottaa sama kohtalo.

Halla-aho päättää paljastaa presidenttikampanjansa tavoitteet. Ensimmäisellä kierroksella hän pyrkii pääsemään toiselle kierrokselle, ja toisella kierroksella tavoite on saada yli 50 prosenttia äänistä. Tarkkaa analyysia toisen kierroksen äänisaaliista ei vielä ole, mutta perussuomalaisten puoluekannatus riittäisi todennäköisesti toiselle kierrokselle pääsyyn. Halla-aho haluaa herättää perussuomalaisesti ajattelevat äänestäjät ja muistuttaa, että järkevin teko näissä vaaleissa on äänestää omaa ehdokasta – vaikka se olisikin hän itse.

Valitettavasti artikkelin kirjoittaja ei voi äänestää perussuomalaista presidenttiehdokasta, jos hän olisi ollut valitsijayhdistyksen kautta niin olisin saattanut vakavasti ottaen harkita hänen äänestämistään – olettaen että hänen menneisyytensä ja tulevaisuutensa pyyhitään kokonaisuudessaan pois Suomen historiasta ja tulevasta.

Lue myös: