Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/11/27

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui Holodomor-muistopäivän tilaisuuksiin Kiova’ssa.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vieraili Kiovassa osallistuakseen Holodomor-muistopäivän juhlallisuuksiin yhdessä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi’n, parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin ja muiden maiden parlamenttien puhemiesten kanssa. Aamulla puhemies sytytti kynttilän Holodomor’in uhreille, muistuttaen neuvostovallan aiheuttaman keinotekoisen nälänhädän tuhoisasta vaikutuksesta 1930-luvulla.

Puhemies Halla-aho puhui myös istunnossa, jossa hän totesi Suomen ja Ukraina’n olleen Venäjä’n imperialismin uhreja historiassaan. Hän korosti Venäjän tunkeutumisen ja pommitusten herättävän tuskallisia muistoja, tuoden esiin pettymyksen siitä, että Venäjä ei ole muuttanut imperialistista luonnettaan.

“Venäjän imperiumin mentaliteetti ja luonne eivät ole muuttuneet. Venäjä ei kunnioita kansainvälistä oikeutta tai sen velvoitteita. Venäjä uskoo, että sillä on veto-oikeus naapuriensa valintoihin. Venäläiseen imperialismiin on vastattava voimalla”, puhemies painotti.

Halla-aho kiitti ukrainalaisten sankarillista taistelua, joka on ansainnut maailman kunnioituksen ja rohkaissut muita tukemaan Ukrainaa aseavulla. Suomi on päätynyt lähettämään 20 aseapupakettia Ukrainaan, ja tuki jatkuu tarpeen mukaan. Ukrainan puolustuksen vaikutus näkyi myös Suomen Nato-jäsenyyspolulla.

Puhemies kertoi luovuttaneensa Holodomor-julkilausuman Ukrainan parlamentin puhemiehelle, johon kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja 164 kansanedustajaa allekirjoittivat. Halla-aho totesi, että Holodomorin syyt juontavat juurensa venäläiseen imperialismiin.

Kiovassa puhemies tapasi myös presidentti Zelenskyin yhdessä muiden maiden parlamenttien puhemiesten kanssa, vahvistaen tukensa Ukrainalle Ruslan Stefantšukin kutsusta.

Katso video alta: