2023/12/12

Euroopan heikkous paljastuu – Ukrainan tuki sulaa kuin lumi auringossa.

Euroopan maiden kyvyttömyys tarjota riittävää tukea Ukrainalle on täydellinen häpeätahra maanosamme historiassa. Tämä ei ole pelkästään poliittinen epäonnistuminen, vaan suora seuraus vuosikymmeniä jatkuneista lyhytnäköisistä budjettipäätöksistä ja demilitarisoinnista. Eurooppa, joka on pitänyt itseään maailmanrauhan vartijana, on nyt paljastumassa kyvyttömäksi ja heikoksi.

Ukrainalle luvatun tuen hiipuminen ensi vuoden aikana on herättänyt hälyttäviä merkkejä. Euroopan omat arsenaalit ovat tyhjentyneet huolestuttavassa tahdissa, ja puolustuskyvyttömyys on nousemassa pintaan. Teollisuustuotantoa ei ole laajennettu riittävästi, ja ylimääräisiä ammuksia tai kalustoa ei ole juuri jäljellä.

Warwickin yliopiston sotatieteiden professori Anthony King tuo esiin karun totuuden Euroopan demilitarisoinnista. Rahapulan vuoksi Eurooppa nukahti omassa turvallisuutensa tunteessa ja leikkasi vuosien varrella järjestelmällisesti puolustusbudjettejaan. Perinteisen uhkakuvan puuttuessa Eurooppa luotti liikaa USA:an ja ulkoisti globaalin turvallisuuden vastuunsa.

Euroopan suurimmalla puolustusbudjetilla varustetulla maalla, Britannia’lla, on naurettavan vähän taistelupanssarivaunuja ja pitkän kantaman tykistöaseita. Edes ajatus raketinheittimien kaivamisesta museoista viime vuonna kertoo Euroopan heikkoudesta. Ranska’lla ja Tanska’lla ei ole tarvittavia raskaita aseita, ja Saksa’n ammusvarastot riittävät tuskin muutamaksi päiväksi.

Asiantuntijoiden varoitukset heijastavat synkkää todellisuutta: Ukrainan sodan lopputulos vaikuttaa koko Euroopan turvallisuuteen. Kreml rakentaa voimiaan uudelleen, ja Eurooppa seisoo avuttomana. Entinen Nato-pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen muistuttaa, että Nato-maiden yhteinen taloudellinen ja teollinen voima ylittää huomattavasti Venäjän. Kuitenkin puolustusteollisuuden puutteet ovat esteenä täyden potentiaalin hyödyntämisessä.

Ukraina taistelee nyt kulutussotaa, ja Euroopan on herättävä todellisuuteen. Ammustuotantoon on suhtauduttava vakavasti, muuten sodan uhka iskee suoraan omalle kynnyksellemme. Euroopan on aika lopettaa nukkuminen ja ryhtyä vastaamaan haasteeseen, ennen kuin on liian myöhäistä.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 11:36.19