2023/12/12

Suomen hallitus on tehnyt päätöksen avata osan itärajansa rajanylityspaikoista torstaina 14. joulukuuta. Pääministeri Petteri Orpo ja sisäministeri Mari Rantanen korostivat päätöksen yhteydessä, että päätös perustuu Venäjän toimintaan turvapaikanhakijoiden kuljettamisessa rajalle.

Hallituksen aikaisempi päätös sulkea kaikki Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat on voimassa keskiviikkoon 13. joulukuuta asti. Päätöksen mukaan Vaalimaa’n ja Niirala’n rajanylityspaikat avataan, mutta muut pysyvät suljettuina.

Pääministeri Orpo ja sisäministeri Rantanen ilmoittivat tiedotustilaisuudessa, että päätös avata kaksi rajanylityspaikkaa toimii testinä Venäjän toiminnan jatkumiselle. Jos Venäjä jatkaa turvapaikanhakijoiden kuljettamista rajalle, koko itäraja voidaan sulkea nopeasti.

Turvallisuusuhka on edelleen olemassa, ja siksi päätettiin avata rajanylityspaikkoja asteittain. Päätös tehtiin yksituumaisesti hallituksen kesken. Turvallisuusuhkan vuoksi kaikki rajanylityspaikat eivät avaudu.

Sisäministeri Rantanen korosti päätösten oikeasuhtaisuutta ja välttämättömyyttä. Rajanylityspaikkojen avaaminen mahdollistaa kansainvälisen suojelun hakemisen kahdella rajalla sekä tavallisen liikenteen, kuten perheiden ja diplomatia’n, itärajan yli.

Rajapäätös on voimassa 14. tammikuuta asti. Päätöksen myötä on mahdollista hakea kansainvälistä suojelua Vaalimaalla ja Niiralassa. Turvapaikanhakemusten määrä itärajan ollessa suljettuna on ollut tavanomainen, eikä hakemuksia ole voitu jättää itärajalla.

Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Mikko Lehmus oli paikalla tiedotustilaisuudessa ja kertoi, että itärajan ilmiön taustalla on kansainvälinen rikollisuus ja laittoman maahanmuuton järjestäminen. Sosiaalisessa mediassa markkinoidaan itärajan ylittämistä, mikä liittyy ilmiöön.

Lehmus vakuutti, että rajalla on riittävät resurssit ja tarvittaessa tukea saadaan poliisi’lta. Rajavartiolaitoksen tavoitteena on säilyttää tilanne itärajalla hallittuna.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:03.13