2023/12/13

Historiallinen päätös Dubai’n ilmastokokouksessa: fossiilisista polttoaineista irtautuminen hyväksytty.

Dubain ilmastokokous on päättänyt historiallisesta käännekohdasta, kun maailman maat ovat hyväksyneet päätöksen irtautua fossiilisista polttoaineista. Kokouksen puheenjohtaja, Arabiemiraattien Sulttaani Al Jaber, vahvisti päätöksen kokouksen alkuminuuteilla, saaden aikaan suuret aplodit ja huurraahuudot.

Al Jaber korosti päätöksen merkitystä, kutsuen sitä historialliseksi.

“Olemme tekemässä muutosta, joka voi määritellä uudelleen taloutemme,” sanoi öljyvaltiota edustava puheenjohtaja. Hän painotti myös, että päätöksen todellinen arvo on sen toimeenpanossa.

“Olemme mitä teemme, emme sitä, mitä sanomme,” Al Jaber totesi kiittäen maita kunnianhimosta ja hyvästä työstä.

Käytännössä maailman maat ovat sitoutuneet lopettamaan kaikkien fossiilisten polttoaineiden käytön. Päätöksen mukaan maailman tulee saavuttaa nettonolla vuoteen 2050 mennessä, tasapainottaen päästöt ja nielut. Tämä linjaa maailman maat kohti Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitetta.

Päätösteksti on parannus aiempaan versioon, jota pidettiin vesityksenä. Alkuperäisessä ehdotuksessa vain vähennettäisiin fossiilisten polttoaineiden käyttöä ehdollisesti. Nyt päätöksessä korostuu selvemmin “siirtymä pois” fossiilisista polttoaineista.

EU, pienten saarivaltioiden maaryhmä, Britannia, Australia, Kanada ja USA kannattivat alunperin muotoilua “phase out.” Vaikka uudessa päätöksessä ei käytetä tätä termiä, “transition away” tarkoittaa käytännössä samaa asiaa.

EU:n pääneuvottelija Outi Honkatukia kommentoi päätösesitystä myönteisesti, vaikka hän piti sitä heikkona EU:n alkuperäisiin vaatimuksiin nähden. Päätöksessä asetetaan myös tavoitteet uusiutuvan energian kolminkertaistamiselle ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamiselle vuoteen 2030 mennessä.

Lisäksi päätöksessä linjataan kivihiilen lopettamisesta, erityisesti sellaisen, jonka ilmastopäästöjä ei voida sitoa. Suomi osallistuu neuvotteluihin osana EU:ta, ja päätös heijastaa laajaa sitoutumista ilmastonmuutoksen hillintään.

Katso video alta:


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:58.20