2023/12/28

Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäyssota Ukrainassa on herättänyt laajaa huolta kansainvälisesti, ja nyt Moldovan presidentti Maia Sandu on ottanut voimakkaasti kantaa tilanteeseen. Reutersin mukaan Sandu, joka tunnetaan EU-myönteisenä johtajana, on ilmaissut huolensa romanialaisen Veridica-median haastattelussa. Hänen mukaansa Putinin toiminta Ukrainassa on pysäytettävä, muuten koko Eurooppa joutuu maksamaan suuren hinnan.

Presidentti Sandu on johdonmukaisesti arvostellut Venäjän sotatoimia Ukrainassa ja pitää Venäjän johtoa suurimpana uhkana Moldovalle. Moldova sijaitsee strategisesti Ukrainan ja EU-jäsen Romanian välissä, mikä tekee tilanteesta erityisen jännitteisen. Venäjä puolestaan on syyttänyt Sandua russofobian lietsomisesta ja maiden välisten suhteiden heikentämisestä.

Sandun mukaan Putin ei tule pysähtymään ellei häntä aktiivisesti pysäytetä. Hän korostaa, että Ukrainan tukeminen on paitsi Ukrainan, myös Moldovan etujen mukaista. Vaikka hän ei suoraan mainitse viivästyksiä Yhdysvaltojen ja Euroopan maiden apupakettien toimittamisessa, hän ilmaisee luottavansa maailman demokratioiden solidaarisuuteen ja toivoo, että Ukraina saa jatkuvaa tukea.

Moldova on auttanut Ukrainaa omien kykyjensä mukaan, muun muassa kouluttamalla insinöörejä ja tarjoamalla tukea 80 000:lle Ukrainasta turvapaikkaa hakevalle ihmiselle, joista puolet ovat lapsia.

EU-jäsenyysneuvottelut ovat myös käynnissä Moldovan ja Ukrainan kanssa, mikä on merkittävä askel näiden maiden pyrkimyksessä integroitua tiiviimmin Eurooppaan. Tämä prosessi vaatii ehdokkailta lainsäädännön parannuksia ja EU-standardien täyttämistä.

Presidentti Sandu, joka voitti Venäjä-mielisen vastaehdokkaansa Igon Dodon vuoden 2020 presidentinvaaleissa, on pyrkinyt ohjaamaan Moldovaa kohti Euroopan valtavirtaa. Hän suunnittelee asettuvansa ehdolle jatkokaudelle ensi vuoden presidentinvaaleissa ja on pyytänyt parlamenttiaan järjestämään kansanäänestyksen, jolla tuetaan hänen poliittisia linjauksiaan.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 11:24.08