10664 latausta vuorokaudessa
9365 artikkelia

2023/05/06

Moldovan presidentti Maia Sandu on ilmaissut huolensa Venäjän agressiivisesta toiminnasta Ukrainan sodassa ja sen vaikutuksista Moldovaan. Sandu sanoi Financial Times -lehden haastattelussa, että Venäjä olisi voinut lähettää joukkonsa Moldovaan, mikäli sen hyökkäys Ukrainaan olisi sujunut suunnitellusti.

Sandu korosti, että Moldova haluaa olla osa demokraattista maailmaa ja välttää uudelleenjärjestäytyvän Neuvostoliiton luomaa köyhyyttä, korruptiota, huonoa hallintoa ja maastamuuttoa. Moldova on ollut osa puskurivyöhykettä 30 vuotta, ja sen pysyminen puolueettomana on ollut tärkeää sen turvallisuuden kannalta.

Sandu myös valitti, että Venäjä on levittänyt valheellista informaatiota Moldovassa, joka heikentää NATO’n imagoa. Hän totesi, että Moldova ei tällä hetkellä voi liittyä Natoon Venäjän propagandan vallitsevan julkisessa keskustelussa, mutta että hän toivoo kansainvälisen yhteisön tulevan yhä tietoisemmaksi Venäjän agressiivisesta toiminnasta ja sen vaikutuksista alueen turvallisuuteen.

Moldovan presidentti on ilmaissut myös huolensa Venäjän vaikutusvallasta Moldovassa, erityisesti sen tukemista separatistiliikkeistä Transnistrian alueella. Hän on korostanut tarvetta saada kansainvälistä tukea Transnistrian konfliktin ratkaisemiseksi ja Moldovan yhtenäisyyden turvaamiseksi.

Sandu on Moldovan ensimmäinen naispuolinen presidentti, joka valittiin virkaansa vuonna 2020. Hänen presidenttikautensa on ollut voimakkaasti keskittynyt korruption torjuntaan, taloudellisten uudistusten edistämiseen ja läheisten suhteiden luomiseen Euroopan unioniin.


Satunnainen:


Vastaavia: