2023/12/29

Venäjän sananvapauden tilanne on jälleen kerran saanut synkkiä sävyjä, mikä käy ilmi Moskovassa sattuneesta tapauksesta. Kaksi rohkeaa miestä, Artjom Kamardin ja Jegor Shtovba, on tuomittu vankeuteen uskomattomasta syystä: heidät tuomittiin sodanvastaisten runojen lukemisesta. Tämä tapaus on kuin suoraan dystooppisesta romaanista, mutta valitettavasti se on todellisuutta nykypäivän Venäjällä.

Kamardin, 33-vuotias, sai seitsemän vuotta vankeutta, ja Shtovba, 23-vuotias, puolestaan viisi ja puoli vuotta. Syytteet ovat vihan lietsonnasta ja valtion turvallisuutta uhkaavaan toimintaan kehottamisesta. Molemmat miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä, mutta heidän sanansa eivät ole painaneet vaakakupissa mitään. Kamardin lausui kritiikkiä Venäjän sotatoimia kohtaan runon muodossa viime syksynä, ja Shtovba osallistui tapahtumaan, joka järjestettiin pian presidentti Putinin epäsuositun osittaisen mobilisaation jälkeen.

Oikeudenkäynti ja sen seuraukset ovat osoitus siitä, kuinka Venäjällä ei suvaita vapaata ajattelua eikä kritiikkiä. Silminnäkijöiden mukaan oikeussalissa olleet kannattajat huusivat “Häpeä” tuomioiden lukemisen aikana. Shtovba puolusti itseään sanomalla, ettei ollut edes lukenut runoa kyseisessä tapahtumassa, ja Kamardin pyysi ehdollista tuomiota, mutta turhaan.

Tämä tapaus ei ole ainutlaatuinen. Myös Nikolai Dayneko, kolmas runoilija, sai neljän vuoden vankeustuomion aiemmin tänä vuonna. Dayneko tunnusti syyllisyytensä ja teki yhteistyötä viranomaisten kanssa, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että Venäjällä rangaistaan ihmisiä sanoista.

Artjom Kamardinin vaimo Alexandra Popova kertoi BBC:lle järkyttäviä yksityiskohtia. Poliisi oli rynnäköinyt heidän asuntoonsa ja käyttäytynyt väkivaltaisesti. Kamardinin asianajajan mukaan poliisi oli jopa raiskannut miehen ennen kuin hänet pakotettiin nauhoittamaan anteeksipyyntövideo.

Näiden tapahtumien valossa on selvää, että Venäjällä sananvapauden tilanne on kriittinen. Viranomaiset ovat pidättäneet tuhansia ihmisiä, jotka ovat osallistuneet Ukrainan sotaa ja Venäjän hallintoa kritisoiviin mielenosoituksiin. Putinin hallinnon kritisoijien pidätykset ja tuomiot ovat lisääntyneet huomattavasti Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa.

Tämä tapaus on traaginen muistutus siitä, kuinka tärkeää sananvapaus on ja miten herkästi se voidaan riistää. Se osoittaa myös, että taiteen ja sanan voima on niin suuri, että se pelottaa autoritaarisia hallintoja. Kamarinin ja Shtovban tapaus ei ole vain heidän oma tragediansa, vaan se on varoitusmerkki meille kaikille.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:35.14