Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Koulu’sta #kuolema’an: #Venäjä’n nuoret kasvot sodassa 18-vuotias #StanislavSilchenkov kuoli #Ukraina’ssa nuorimpana venäläisenä

2024/01/04

Venäjän valtion kohdatessa suuria tappioita sen sotavoimien keskuudessa, se on viime aikoina löyhentänyt värväyskriteerejään. Tämän seurauksena on syntynyt suorastaan oppilaitoksista taisteluhautoihin kulkeva väylä. Järkyttävänä esimerkkinä tästä käytännöstä on 18-vuotias Stanislav Silchenkov, josta tuli vahvistetusti nuorin venäläinen kuolleena Ukrainassa. Hänen tarinansa on yksi monista, jotka paljastavat Venäjän armeijan rekrytoinnin ja koulutuksen karun todellisuuden.

Silchenkov allekirjoitti sopimuksen liittyäkseen Venäjän joukkoihin vain 10 viikkoa ennen kuolemaansa. Hän menehtyi 17. marraskuuta Synkivkan taistelussa Harkovan alueella. Hänen nuoren ikänsä ja nopean kuolemansa jälkeen hänet haudattiin pieneen Nizhnyaya Gedeonovkan kylään. Venäjän duuma oli muuttanut asepalveluslakia huhtikuussa 2023, mikä mahdollisti hänen kaltaistensa nuorten liittymisen armeijaan suoraan koulun penkiltä.

Silchenkovin tarina on surullinen muistutus siitä, että monet vasta värvätyt venäläiset sotilaat kohtaavat etulinjassa lyhyen elinajan. Analyysit viime vuoden taistelukuolemista viittaavat siihen, että uusilla värvätyillä on keskimäärin vain 4,5 kuukautta elinaikaa ennen kuolemaansa taistelukentällä. Silchenkovin kuolema myös korostaa, kuinka Venäjä on laajentanut rekrytointipohjaansa ja höllentänyt nuorten palvelukseen astumisen vaatimuksia.

Lisäksi raportoidaan, että Silchenkovin yllä nähdyn kuvan mukaan hänellä oli yllään neo-natsisymboli, sonnenrad eli ‘musta aurinko’. Tämä symboli on vanha eurooppalainen symboli, jonka äärioikeistolaiset ryhmät ovat omaksuneet. Tämä ironisesti korostaa sitä, kuinka venäläiset joukot, jotka taistelevat väitetysti Ukrainan ‘denatsifioimiseksi’, sisältävät itse monia neo-natseja ja äärioikeistolaisia ekstremistejä.

Silchenkovin kuolema ja hänen kaltaistensa nuorten kohtalot herättävät kysymyksiä Venäjän armeijan rekrytointipolitiikan eettisyydestä ja tehokkuudesta, samalla kun ne paljastavat Venäjän yhteiskunnan syvemmät ongelmat ja militarisoitumisen.