Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä: #murha’siko #Putin #runoilija #LevRubinstein’in “auto-onnettomuudella” #Moskova’ssa? #politiikka #ihmisoikeudet #oppositio #demokratia

2024/01/14

Venäläinen runoilija Lev Rubinstein on kuollut sunnuntaina 76-vuotiaana traagisissa olosuhteissa. Rubinstein jäi auton alle Moskovassa tammikuun 8. päivä ja vietti useita päiviä sairaalassa koomassa ennen kuolemaansa. Hänen kuolemansa on suuri menetys kirjallisuuden maailmalle, ja se herättää syvää surua ja vihaa.

Rubinsteinin työ ja elämä olivat täynnä vastustusta ja kriittisyyttä vallanpitäjiä kohtaan. Hän oli tunnettu paitsi loistavana runoilijana myös rohkeana mielipiteenilmaisijana. Hänen kirjoituksensa ja puheensa heijastivat syvää huolta Venäjän poliittisesta suunnasta ja ihmisoikeustilanteesta. Hän ei pelännyt kritisoida Kremlin ja presidentti Vladimir Putinin politiikkaa, seksuaalivähemmistöjen sortamista ja Venäjän aggressiivista ulkopolitiikkaa, erityisesti Ukrainaan kohdistuvaa hyökkäystä.

Rubinsteinin ääni oli merkittävä niin Venäjällä kuin kansainvälisesti. Hän oli aktiivinen Venäjän opposition tukija, ja hänen sanoillaan oli painoarvoa. Hänen kriittinen asenteensa ja avoin tukensa demokraattisille arvoille tekivät hänestä monien silmissä sankarin, mutta samalla se toi hänet autoritaarisen hallinnon hampaisiin.

Helsingin Sanomien vuonna 2015 tekemässä haastattelussa Rubinstein ilmaisi vahvan kantansa Venäjän suhteesta länteen. Hänen mielestään Venäjän tulisi integroitua osaksi läntistä maailmaa, hyläten kaikki puheet Euraasiasta tai Venäjän ainutlaatuisuudesta. Hän korosti, kuinka Venäjän kulttuuri ja tiede ovat saaneet vaikutteita Euroopasta jo 1700-luvulta lähtien.

Rubinsteinin tausta oli kielitieteessä, ja hän työskenteli Neuvostoliiton aikaan kirjastonhoitajana. Hänen kirjallinen uransa sai alkunsa underground-runoista, jotka hän kirjoitti kirjaston luettelokortteihin. Nämä runot ovat myöhemmin saavuttaneet laajaa tunnustusta, ja niitä on julkaistu myös suomennettuina.

Rubinsteinin kuolema on suuri menetys paitsi hänen perheelleen ja läheisilleen, myös koko kulttuurimaailmalle. Hänen rohkeutensa, älykkyytensä ja sanojensa voima elävät edelleen niissä, jotka arvostavat vapautta, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia. Hänen perintönsä elää vahvana, ja hänen sanansa kaikuvat jatkossakin niiden korvissa, jotka taistelevat paremman maailman puolesta.