10721 latausta vuorokaudessa
9388 artikkelia

2024/01/16

Virolaisviranomaiset pidättivät Venäjän kaksoiskansalaisen vakoojasyytösten vuoksi

Virolainen uutismedia ERR raportoi 16. tammikuuta, että maan sisäisen turvallisuuspalvelun (ISS) tietojen mukaan, virolaisviranomaiset ovat pidättäneet venäjän kansalaisuuden omaavan professorin, syytettynä Venäjälle vakoilusta.

Viro on pitkään ollut huolissaan Venäjän liiallisesta vaikutusvallasta, sijaiten NATOn itäisimmällä laidalla ja maassa asuen huomattava venäjänkielinen vähemmistö. Viro oli myös vuoden 2007 massiivisen kyberhyökkäyksen kohteena, joka yleisesti liitetään Venäjään. Monet virolaiset näkivät tämän herätyksenä Venäjältä tulevalle uhalle.

Pidätetty professori, Viacheslav Morozov, työskenteli Viron arvostetuimmassa korkeakoulutuslaitoksessa, Tarton yliopistossa, tutkien ja opettaen poliittista teoriaa. Morozov syntyi Venäjällä, mutta oli työskennellyt Tarton yliopistossa vuodesta 2010. Hänet pidätettiin 3. tammikuuta, mutta virolaisviranomaiset tekivät pidätyksen julkiseksi vasta 16. tammikuuta.

Yliopisto tiedotti Morozovin pidätyksestä sähköpostitse opiskelijoille ja alumneille 16. tammikuuta, todeten, että hänet on irtisanottu tehtävästään.

“Luonnollisesti tämä on shokki meille kaikille. Luottamuksemme on vakavasti loukattu. Vakuutamme, että meillä ei ole ollut aihetta epäillä Viacheslav Morozovin aiempaa työtä, mutta uuden tiedon valossa on tärkeää arvioida sitä kriittisesti,” sanoi yliopiston Johan Skytte poliittisten tutkimusten instituutin johtaja Kristiina Tonnisson.

Yliopiston rehtori Toomas Asser kommentoi myöhemmin pidätystä sanoen, “Tuomitsen ehdottomasti kaikki toimenpiteet, jotka saattavat vaarantaa maamme turvallisuuden. On mahdotonta mitata mahdollisen vahingon täyttä laajuutta.”

“Haluan kehottaa meitä aliarvioimaan vihamielisten maiden kykyä ja aikomusta johtaa ja toteuttaa antidemokraattisia toimia,” hän lisäsi.

ISS:n pääjohtaja Margo Pallosson kertoi, että Morozov matkusti säännöllisesti Venäjälle, missä hän tapasi ohjaajansa. Viron syyttäjänvirasto sanoi, että Morozovin väitetty vakoilutoiminta oli kestänyt useita vuosia.

Morozov tunnetaan vasemmistolaisista näkemyksistään, usein puhuen ja kirjoittaen kriittisesti Venäjän presidentistä Vladimir Putinista ja maan aggressiosta Ukrainaa kohtaan.

Morozovin tuntematon kollega kertoi Politiicolle olevansa yllättynyt uutisesta. “En ole koskaan havainnut mitään vihamielistä toimintaa Viroa kohtaan tai hänen muuta toimintaansa hänen vasemmistolais-liberaalien julkaisujensa ulkopuolella,” hän sanoi.

Pallosson sanoi, että Morozovin Venäjän turvallisuuspalveluille mahdollisesti jakaman tiedon laajuus on vielä määrittämättä.


Satunnainen:


Vastaavia: