Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Viro’n #turvallisuuspolitiikka ja #uhka-arvio #Venäjä’ä vastaan

2024/01/19

Jos Venäjä hyökkää Viroon, niin Viro kyllä tulee ampumaan takaisin sarjatulella ja tykistöllä!

Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Eerik-Niiles Kross esittää merkittäviä näkemyksiä maansa turvallisuuspolitiikasta Eesti Päevalehden artikkelissa. Hän korostaa, että Venäjän mahdollinen aggressio kohti Viroa on aina ollut mielessä, erityisesti Neuvostoliiton miehityksen jälkeen.

Kross toteaa, että helmikuun 24. päivä 2022, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, muutti monien länsimaiden, kuten Saksan ja Ranskan, sekä Yhdysvaltojen näkemyksiä Venäjän uhasta. Nato-maiden sisällä ei enää ole epäselvyyttä Venäjän uhan vakavuudesta.

Vaikka Kross pitää Venäjän hyökkäystä Viroon epätodennäköisenä, hän ei sulje pois pahimpia skenaarioita. Hän mainitsee, että Venäjä on historiassa tehnyt suuria virhearvioita ja sama voi toistua, mikäli Venäjä heikentää Naton sisäistä yhtenäisyyttä ja epäilee Artikla 5:n uskottavuutta.

Krossin mukaan Kremlille ja Naton liittolaisille on lähetettävä jatkuvasti viestejä Viron valmiudesta puolustautua. Viron tulee olla valmis vastaamaan Venäjän mahdolliseen hyökkäykseen “kaikilla voimillaan” ja saada venäläiset vakuuttuneiksi, että hyökkäys Viroon kohtaa koko yhteiskunnan vastarinnan.

Hän myös korostaa, että Viron tulee vakuuttaa liittolaisensa siitä, että paras tapa estää kolmas maailmansota on estää Venäjän hyökkäys Natoa vastaan. Kross vertaa Viron tilannetta Israeliin, todeten, että paras tapa välttää sota on olla valmis siihen.

Viron puolustusmenot ovat nousseet tänä vuonna noin 3,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mikä on enemmän kuin useimmissa Nato-maissa. Krossin mielestä näitä menoja tulisi vielä kasvattaa.

Kross päättää, että Viron on säilytettävä korkea maanpuolustustahto ja yhteiskunnallinen valveutuneisuus, pysyttävä rauhallisena ja oltava valmiina mahdolliseen konfliktiin. Hän korostaa, että sisäinen yhtenäisyys ja rauhallisuus ovat avainasemassa turvallisuuden ylläpitämisessä.