11733 latausta vuorokaudessa
9791 artikkelia

Venäjällä on havaittu hälyttävää kehitystä: alkoholiriippuvaisten määrä on ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen kasvanut. Tämä hätkähdyttävä tieto paljastui Rosstatin “Terveydenhuolto Venäjällä-2023” -raportista. Vuosien 2010 ja 2021 välillä alkoholiriippuvuudesta kärsivien potilaiden määrä putosi 100 tuhannesta 53 tuhanteen, mutta vuonna 2022 lukema nousi 54,2 tuhanteen.

Kommersant-lehden haastattelemat asiantuntijat näkevät ilmiön taustalla monia syitä: COVID-19-pandemian tuoma stressi, yhteiskunnalliset mullistukset ja kiristyvä geopoliittinen tilanne. Vaikka vuoteen 2021 asti alkoholiriippuvuuden ja alkoholipsykoosin määrä oli laskussa, viimeaikaiset kehityskulut ovat kääntäneet suunnan.

Rosstatin mukaan vuonna 2010 ensimmäisen alkoholiriippuvuusdiagnoosin saaneita potilaita oli 153,9 tuhatta, joista 47,5 tuhatta kärsi alkoholipsykoosista. Vuoteen 2021 mennessä nämä luvut olivat laskeneet 53,3 tuhanteen ja 12,8 tuhanteen.

Venäjän terveysministeriön Narkologian kansallisen tutkimuskeskuksen johtaja Tatjana Klimenko kertoo, että viimeisten 15 vuoden aikana alkoholin saatavuutta on rajoitettu useilla tavoilla, kuten myyntiajan ja -paikan sääntelyllä sekä ostajien iän valvonnalla. Nämä toimet ovat Klimenkon mukaan yhdessä terveellisiä elämäntapoja edistävän tiedotuspolitiikan kanssa puolittaneet alkoholin kulutuksen asukasta kohti ja vähentäneet alkoholimyrkytyksestä johtuvaa kuolleisuutta yli 53 prosentilla.

Koronaviruspandemia on kuitenkin häirinnyt tätä laskusuuntausta. Terveysministeriö myöntää, että pandemian aiheuttama stressi ja inflaation nopeus alkoholin valmisteverojen korotuksiin verrattuna ovat aiheuttaneet pienen negatiivisen muutoksen.

Psykiatri ja narkologi Ruslan Isaev toteaa, että ennen pandemiaa väestön alkoholismi oli vähentynyt merkittävästi valtion toimien ja yhteiskunnallisen työn ansiosta. Hän huomauttaa myös, että nuoriso on siirtymässä pois alkoholin käytöstä ja siirtynyt muihin, ei-kemiallisiin riippuvuuksiin, kuten peliriippuvuuteen.

Vladimir Mendelevitš, Kazanin osavaltion lääketieteellisen yliopiston psykiatrian ja lääketieteellisen psykologian osaston johtaja, huomauttaa, että tilastot eivät kerro koko totuutta, koska monet hakevat apua anonyymisti yksityisistä instituutioista. Hän korostaa, että alkoholipsykoositilastot ovat ammattiyhteisölle tärkeämpiä, koska ne ilmenevät vain vakavan riippuvuuden vaiheessa.

Tämä kehitys Venäjällä on huolestuttava merkki yhteiskunnallisesta kriisistä. Vaikka aikaisemmat toimet ovat auttaneet vähentämään alkoholiriippuvuutta, nykyiset haasteet vaativat uusia strategioita ja lähestymistapoja ongelman ratkaisemiseksi.

Lähde: https://www.kommersant.ru/doc/6453350


Satunnainen:


Vastaavia: