5270 artikkelia

2024/04/01

Syyskuu on jo pitkään ollut tunnettu Suomen syksyn synkeästä ja viileästä tunnelmasta. Muuttolintujen lähtiessä etelään ja puiden lehtien alkaessa varista maahan, tunnelma muuttuu väistämättä haikeaksi. Kaikki kauniit kesämuistot alkavat haihtua ja arki alkaa jälleen ottaa vallan. Mutta tänä vuonna syyskuu tuo mukanaan jotain aivan uutta ja odottamatonta – Solina.

Solina on ruskeaverikköinen, hymyilevä nuori nainen, joka on saapunut pienen suomalaiskylän parturiliikkeeseen töihin. Hän kuuluu Bosnia-Hertsegovinasta kotoisin olevaan vähemmistöön ja hänen perheensä on pakoillut sotaa jo useamman vuoden ajan. Suomeen he päätyivät pakolaisasutukseen ja Solina on viettänyt suurimman osan elämästään leireillä. Nyt hän on kuitenkin saanut mahdollisuuden aloittaa uuden elämän Suomessa ja hän ottaa sen vastaan innokkaasti.

Pikkukylässä Solina kohtaa ensimmäistä kertaa kotoisan ja turvallisen yhteisön, jollaista hän ei ole koskaan aiemmin kokenut. Vaikka kieli ja kulttuuri ovatkin vieraita, Solina yllättyy siitä, kuinka lämpimästi paikalliset hänet ottavat vastaan. Hänen hymynsä ja avoimuutensa valloittavat nopeasti kaikki, joita hän tapaa.

Solinan uusi työpaikka parturiliikkeessä osoittautuu myös hänelle täydelliseksi paikaksi. Hän rakastaa kauneudenhoitoa ja saa nyt toteuttaa itseään työssään. Vaikka kielimuuri aiheuttaakin välillä hankaluuksia, Solina oppii nopeasti kommunikoimaan asiakkaiden kanssa hymyillen ja eleillä tietyn kielen sijasta.

Solina tuo mukanaan uudenlaisen energian ja ilon koko kylään. Hänen läsnäolonsa saa paikallisen toimitusjohtajan pojan, Mikaelin, kiinnostumaan ja yhdessä he alkavat tutustua uuteen maailmaan toistensa seurassa. Mikael on aina elänyt etuoikeutettua elämää, mutta Solinan kautta hän saa uudenlaisen perspektiivin ja oppii arvostamaan asioita, joita hän on ottanut itsestäänselvyytenä.

Vaikka Solinalla on uusi elämä edessään Suomessa, hänen menneisyytensä ei silti jää unohtumatta. Hän kantaa mukanaan traumoja sotakokemuksista ja vaikeista kokemuksista pakolaisleireillä. Mutta pienen kylän yhteisö auttaa häntä parantumaan ja unohtamaan menneisyyden kauhut. Yhdessä he löytävät uuden merkityksen sanalle unohdus – ei enää yksinäisyyttä ja kärsimystä, vaan yhteiset muistot ja lämmin yhteisö.

Syyskuun Solina – Unohdus saa uuden merkityksen on tarina uudesta alusta, arjen haasteista ja yhteisön voimasta. Se kertoo siitä, miten pienet teot ja kohtaamiset voivat vaikuttaa suuresti yksilöiden elämään ja miten unohtaminen voi joskus olla paras tapa selviytyä menneisyyden kauhuista. Tämä syyskuu ei enää merkitse vain synkkää loppua kesälle, vaan uuden alun alkua.