8527 latausta vuorokaudessa

6274 artikkelia

2024/04/03

NATO suunnittelee antavansa Ukrainalle massiivisen taloudellisen tuen, arvoltaan peräti 100 miljardia dollaria eli noin 93 miljardia euroa, kertoo yhdysvaltalainen Bloomberg.

Tuki on tarkoitus toimittaa Ukrainalle viiden vuoden aikana, mikäli suunnitelma toteutuu. Bloombergin mukaan Ukrainan liittolaismaiden on määrä allekirjoittaa sopimus heinäkuussa, jolloin Naton maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen Washingtoniin.

Sopimusneuvotteluissa käydään parhaillaan keskusteluja tukiohjelman yksityiskohdista. Kysymyksenä on esimerkiksi se, pitäisikö maiden omalla, itsenäisellä Ukrainalle antamalla tuelle laskea osuutta suunnitellusta tukipaketista.

Tiedot suuresta tuesta ovat herättäneet laajaa kiinnostusta erityisesti presidentti Donald Trumpin mahdollisen uudelleenvalinnan kontekstissa. Trump on julkisesti ilmaissut kritiikkiä Ukrainan tukemista kohtaan ja väittänyt pystyvänsä lopettamaan sodan Ukrainassa nopeasti. Tämä herättää epävarmuutta Ukrainassa ja sen liittolaismaissa.

Suunnitellun tukipaketin osana NATO harkitsee ottavansa vastuulleen operatiivisia tehtäviä Ukrainan puolustusryhmän (Ukraine Contact Defense Group) toiminnassa. Tämä noin 50 maan ryhmä koordinoi aseavun toimittamista Ukrainaan Yhdysvaltain johdolla.

Lähteiden mukaan operatiivisten tehtävien siirtäminen NATOlle voisi suojata toimintaa mahdollisilta poliittisilta muutoksilta. Toimintaa johtaisi Naton Euroopan joukkojen komentaja Christpher G. Cavoli.

Stoltenbergin esityksen on saatava tuekseen kaikkien 32 NATO-jäsenmaan hyväksyntä, kertoo Bloomberg. Neuvottelut voivat vielä muuttua ennen kuin suunniteltu tukiohjelma saadaan lopullisesti allekirjoitettua.


Satunnainen: