Lukuaika: 2 minuuttia
Monille meistä arki on täynnä kiirettä ja stressiä. Aamulla herätyskello soi liian aikaisin ja päivä täyttyy aikatauluista ja velvollisuuksista. Työpäivän jälkeen pitäisi ehtiä harrastuksiin, hoitaa kodin askareita ja vielä viettää aikaa läheisten kanssa. Tuntuuko tutulta? On helppo unohtaa pysähtyä hetkeksi ja hengittää syvään. Mutta mitä jos kerran viikossa loisit aikaa vain itsellesi ja unohdattaisiin stressi joogan avulla?

Jooga on muinainen harjoitusmuoto, joka yhdistää kehon ja mielen. Se auttaa rentoutumaan, parantaa liikkuvuutta ja tasapainoa sekä rauhoittaa mieltä. Joogan juuret juontavat Intiaan, mutta nykyään se on suosittu harjoitusmuoto ympäri maailman. Sekä miehet että naiset voivat hyötyä joogan tarjoamista eduista.

Joogatunnit alkavat yleensä rentoutumisella ja keskittymisellä hengitykseen. Lämmittelemme kehoa lempeästi ja jatkamme erilaisten asentojen, eli asanoiden, harjoittamiseen. Joogatunnilla tehdään monipuolisesti erilaisia asanoita, jotka vaikuttavat kehoon eri tavoin. Jotkut asanat ovat voimakkaampia ja vaativat enemmän lihastyötä, kun taas toiset ovat rentouttavia ja auttavat esimerkiksi selän jumeja.

Moni meistä kokee kehon ja mielen stressiä päivittäin. Työpäivän jälkeen istumme usein tietokoneen ääressä ja takaraivossa saattaa jyskyttää lista tekemättömistä töistä ja velvollisuuksista. Joogan avulla voimme löytää hetken hiljaisuutta ja keskittyä vain omaan hengitykseen ja liikkeeseen. Joogaharjoittelun myötä voi oppia tunnistamaan erilaisia kehon jännitystiloja ja vapauttamaan niitä. Lisäksi joogassa harjoitetaan meditaatiota, joka auttaa rauhoittamaan mieltä ja lisäämään keskittymiskykyä.

Jooga on myös monelle tapa päästä pois arjen stressistä ja löytää sisäinen rauha. Tunneilla opitaan myös tietoisuutta omasta kehosta ja sen tarpeista. Harjoittelun myötä voi oppia kuuntelemaan kehoa ja antamaan sille sen tarvitsemaa lepoa ja huoltoa. Tärkeintä joogassa ei ole suorittaminen vaan sopivan tason löytäminen, joka tuntuu hyvältä omalle keholle.

Joogassa tärkeä osa on myös hengitys, josta usein puhutaan “joogan sieluna”. Oikeanlainen hengitys auttaa kehoa ja mieltä rentoutumaan ja edistää myös liikkeiden suorittamista. Joogalla voi olla myös positiivisia vaikutuksia esimerkiksi hengitystie- ja verenkierto-ongelmiin.

Joogaan ei tarvitse olla erityistä fyysistä kuntoa. Se soveltuu kaikille iästä tai kuntotasosta riippumatta. Oma kehittyminen on tärkeintä, eikä vertailu muihin tunnilla ole tarpeellista. Jooga on henkilökohtainen matka, jossa jokainen voi löytää oman polkunsa ja harjoittelun tasoonsa sopivat asanat.

Joogatunneilla panostetaan myös yhteisöllisyyteen ja yhteisen ajan viettämiseen. Monet joogastudiot järjestävät tapahtumia ja retriittejä, joissa voi tutustua muihin joogan harrastajiin ja samalla rentoutua ja nauttia kauniista ympäristöstä.

Unohda siis hetkeksi arjen velvollisuudet ja löydä sisäinen rauhasi ja tyyneys joogan avulla. Voit löytää jotain uutta itsestäsi ja kehostasi ja oppia tärkeitä keinoja stressin hallitsemiseen ja rentoutumiseen. Jooga ei ole vain yksi harrastus muiden joukossa, vaan se voi olla elämäntapa joka auttaa pysymään tasapainossa ja löytämään sisäisen rauhan kiireen keskellä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö