10126 latausta vuorokaudessa
8965 artikkelia

2024/04/18

Suomessa on viime vuosina keskusteltu paljon energiamuotojen vaihtamisesta uusiutuvaan ja vähemmän saastuttavaan vaihtoehtoon. Yksi suurimmista kiistakapuloista on ollut kivihiilen käyttö, josta on tullut yhä enemmän kritiikkiä sen aiheuttaman ilmansaasteiden ja hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Yhtiöistä, jotka vielä käyttävät kivihiiltä energiantuotannossa, on noussut huomattavaa painetta siirtyä puhtaampiin vaihtoehtoihin. Erityisesti mediassa on puhuttu paljon Helkaman tehtaasta Helsingin Oulunkylässä, joka on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista kivihiilen polttajista. Nyt on noussut kysymys, aikooko Helkama luopua kivihiilen käytöstä ja siirtyä vähemmän saastuttaviin vaihtoehtoihin.

Helkama on suomalainen perheyritys, jonka juuret ulottuvat aina vuoteen 1905. Yrityksen päätoimialoja ovat pyörä- ja moottoripyörätuotanto sekä metalliteollisuus. Yksi yrityksen isoista asiakkaista on Helsingin Energia, joka ostaa osan tehtaan tuottamasta energiasta. Helkaman tehdas tuottaa vuodessa noin 100 gigawattituntia sähköä, mikä vastaa noin 3 prosenttia koko Helsingin Energian sähköntuotannosta. Tehtaassa on käytössä kolme kattilaa, joista yksi polttaa kivihiiltä ja kaksi puuperäisiä polttoaineita. Kivihiili on edelleen tehtaan suurin yksittäinen energianlähde, mutta viime vuosina sen käyttö on kuitenkin jo vähentynyt.

Helkama on viime vuosina panostanut voimakkaasti uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Yritys on investoinut tehtaalleen esimerkiksi biokaasun, aurinkoenergian ja lämpöpumpun tuotantolaitteet. Tämän lisäksi yritys on käynyt aktiivisia keskusteluja kivihiilen korvaamisesta vähemmän saastuttavilla vaihtoehdoilla. Helkaman toimitusjohtajan Jussi Hiltusen mukaan yritys on jatkuvasti etsinyt tapoja parantaa energiatehokkuutta ja vähentää ympäristövaikutuksia. Hän myös vahvistaa, että kivihiilen käytöstä on jo luovuttu osittain ja sen korvaamista muilla polttoaineilla selvitetään jatkuvasti.

Helkaman toimitusjohtajan lisäksi myös Helsingin Energian johto on ottanut kantaa tehtaan energiatuotannon puhdistamiseen. Viime syksynä Helsingin Energian toimitusjohtaja Pekka Manninen ilmoitti, että suunnitelmissa on luopua kivihiilen käytöstä kokonaan vuoteen 2029 mennessä ja siirtyä täysin uusiutuviin energiamuotoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Helkaman tehtaan on löydettävä uusia energiaratkaisuja tuotantonsa tueksi.

Kivihiilen käytön lopettamisella on kuitenkin myös taloudellisia ja teknisiä haasteita. Helkaman toimitusjohtajan mukaan tehtaalle täytyy löytää uusia, kustannustehokkaita vaihtoehtoja kivihiilen korvaamiseen. Uusien energiamuotojen investoinnit maksavat miljoonia euroja ja niiden käyttöönottoon voi liittyä pitkäaikaisia sopimuksia ja sitoumuksia. Myös Henkilöstöliitto on ilmaissut huolensa mahdollisista irtisanomisista, jos tehtaan tuotantoa joudutaan supistamaan uusien energiaratkaisujen käyttöönoton vuoksi.

Suomen ilmasto- ja energiapoliittiset tavoitteet luovuttaa kivihiilen käytöstä ovat suuria, ja ne vaikuttavat myös yritysten päätöksiin. Helkama on kuitenkin osoittanut olevansa valmis panostamaan kestävään tulevaisuuteen ja siirtymään uusiutuviin energiamuotoihin. Vaikka muutos ei tapahdu hetkessä, on tärkeää, että yritykset ottavat vastuuta ympäristön tilasta ja aloittavat siirtymisen puhtaampiin energialähteisiin. Helkaman tapauksessa tämä tarkoittaa kivihiilen käytön vähentämistä ja uusien energiaratkaisujen löytämistä.

On siis selvää, että Helkaman tehtaalla tarvitaan vielä pientä puhdistusta energiantuotannon osalta. Vaikka yritys on jo ottanut askeleita oikeaan suuntaan, on tärkeää, että se jatkaa työtä puhtaamman tulevaisuuden puolesta. Uudet innovaatiot ja energiaratkaisut mahdollistavat tehtaan toiminnan ympäristöystävällisemmin ja samalla myös edullisemmin. Toivomme, että tulevaisuudessa Helkaman tehdas on todellinen esimerkki siitä, miten yritys voi menestyä vastuullisesti ja kestävästi.


Satunnainen:


Vastaavia: