Lukuaika: 2 minuuttia
Juhannus on yksi Suomen merkittävimmistä ja rakastetuimmista juhlapäivistä. Se on juhla, jota on vietetty jo vuosisatojen ajan ja joka on täynnä erilaisia perinteitä ja tapoja. Vaikka juhannusta vietetään ympäri maailman eri tavoin, Suomessa juhannuksenvietto on hyvin ainutlaatuista ja perinteitä kunnioittavaa.

Juhannuksenvieton ensimmäinen ja ehkä tärkein perinne Suomessa on savusaunan lämmittäminen ja saunominen. Suomalaiset ovat tunnetusti suuria saunomisen ystäviä ja juhannuksena saunassa käyminen on erityisen tärkeää. Saunassa käytetään usein koivuvastoja, joilla kevyesti piiskataan ihoa lisäämään verenkiertoa ja rentouttamaan lihaksia. Saunassa vietetään paljon aikaa ja siellä myös rentoudutaan ja keskustellaan perheen ja ystävien kanssa.

Toinen tärkeä osa juhannusperinteitä on kokko, joka sytytetään juhannusaattona. Kokko symboloi keskikesän voimaa ja lämpöä ja se on peräisin vanhoista pakanallisista rituaaleista. Kokon palamisen aikana lauletaan perinteisiä juhannuslauluja ja nautitaan hyvästä seurasta. Vanhan uskomuksen mukaan myös nuotioon heitetyt esineet auttavat unohtamaan menneet vaikeudet ja aloittamaan puhtaalta pöydältä uuden luvun elämässä.

Juhannuspäivänä vietetään usein perheen ja ystävien kanssa yhteistä aikaa ulkona luonnossa. Suomessa on tapana lähteä mökille tai viettää päivä puistossa, rannalla tai metsässä. Juhannussään ollessa suosiollinen, grillataan ja nautitaan kesäisestä ruoasta ja juomasta. Perinteisiin kuuluu myös juhannusruoka, joka koostuu yleensä uusista perunoista, savustetusta lohesta ja erilaisista salaateista.

Lisäksi juhannuksena koristellaan majoja ja pihoja kukilla ja erilaisilla vihreillä kasveilla, kuten koivunoksilla. Koristeiden ajatellaan tuovan onnea ja menestystä seuraavalle vuodelle. Perinteisiin kuuluu myös venetsialaisten tapaan laittaa tuikkuja ja lyhtyjä veden pinnalle ja seurata niiden kellumista.

Juhannusta voi viettää myös kaupungissa, jossa yleensä järjestetään erilaisia tapahtumia ja juhlia. Suurimmilla kaupungeilla on omat juhannusperinteensä, kuten Helsingin juhannusjuhlat ja Jyväskylän sataman juhannus. Näissä tapahtumissa voi nauttia musiikista, ruoasta ja juomasta ja seurata esimerkiksi kokon polttoa.

Vaikka juhannusperinteet ovat ajan myötä hieman muuttuneet ja modernisoituneet, niillä on yhä merkittävä rooli suomalaisten kesäjuhlissa. Ne tuovat yhteen perheen ja ystävät ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia keskikesän kauneudesta ja luonnonvoimista. Juhannus onkin juhla, jota suomalaiset odottavat innolla ja josta he haluavat pitää kiinni tulevaisuudessakin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö