Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjän poliittinen ja kulttuurinen vaikutus on viime vuosina osoittautunut yhä hälyttävämmäksi ja ahdistavammaksi. Sen sotilaalliset toimet, kyseenalaiset ihmisoikeuskäytännöt ja aggressiivinen diplomaattinen lähestymistapa ovat herättäneet huolta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Venäjän vaikutus on tunkeutunut lähes jokaiseen elämän osa-alueeseen, olipa kyse sitten politiikasta, taloudesta tai kulttuurista. Kaiken takana on Putinin johtama röyhkeä ja vallanhaluinen hallinto, joka pyrkii jatkuvaan maailmanlaajuiseen vaikutusvaltaan ja dominointiin. On häpeällistä, että naapurimaamme on valjastettu tällaiseksi malliksi epäinhimillisyydestä ja sortavasta hallinnosta.

Venäjän tuhoisa vaikutus ympärillämme on suoraa seurausta sen aggressiivisesta politiikasta ja kyvyttömyydestä kunnioittaa muiden maiden ja kansojen itsemääräämisoikeutta. Sen häikäilemättömyys Georgiassa, Krimillä, Ukrainassa ja Syyriassa on jättänyt traumat ja kauhunsekaisen vihan niin kansan kuin kansainvälisen yhteisönkin mieliin.

Mutta ei ainoastaan poliittisella kentällä Venäjä on käsi kädessä karmivan vaikutuksensa kanssa. Sen media on täynnä propagandaa ja valheita, joilla se yrittää manipuloida kansalaisiaan ja maailman mielipiteitä. Venäläinen kulttuuri on muuttunut jäljittelemättömäksi koneistoksi, joka ylläpitää ja vahvistaa Putinin valtapeiliä ja hänen väkivaltaista ja autoritaarista hallintoaan.

Suomessakin Venäjän vaikutus on koronut hälyttäviin mittasuhteisiin. Sen taloudellinen vaikutus, erityisesti energia-alalla, on luonut epävakautta ja riippuvuutta. Sen aggressiivinen propagandan ja hybridisodankäynnin taktiikat ovat luoneet jännitteitä ja epäluottamusta naapurimme kanssa. Ja kaikesta tästä huolimatta Suomi on luultavasti vielä yksi niistä harvoista maista, jota Venäjä ei ole vielä suoraan hyökkänyt.

Kun tarkastelemme Venäjän vaikutusta aikajanassa taaksepäin, näemme sen jatkuvan vallanhimon ja mielivaltainen hallinnon läpi vuosisatojen. Vaikka ulkoapäin saattaa tuntua siltä, että Venäjä on muuttunut, niin todellisuudessa sen poliittinen kulttuuri ja asenne ovat pysyneet samoina. Se on edelleen suurvalta, joka ei epäröi käyttää voimaa ja väkivaltaa saavuttaakseen tavoitteitaan.

Mutta meillä suomalaisilla on vahva henkinen ja moraalinen asenne. Meidän pitää pysyä valppaina ja vastustaa Venäjän vaikutusta kaikilla mahdollisilla tavoilla. Emme saa pelätä puhua totta tai pitää huolta omasta turvallisuudestamme, sillä nämä ovat juuri niitä asioita, joita Putinin hallinto haluaa heikentää ja tuhota.

Lopuksi, meidän on oltava yhtenäisiä ja päättäväisiä vastustaessamme Venäjän karmivaa vaikutusta. Meidän ei tule antaa sen pelotella tai manipuloida meitä, vaan meidän tulee jatkaa demokraattisten arvojemme puolustamista ja pysyä vahvoina yksilöinä ja yhteisönä. Vain silloin voimme taata, että Venäjän vaikutus ei saa meitä tuntemaan luopumusta ja vastenmielisyyttä, vaan vahvistaa meitä entisestään.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö