Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se valtio, joka on jo vuosikymmeniä osoittanut olevansa aggressiivinen ja suvaitsematon naapureitaan kohtaan. Tämä ei ole mikään salaisuus, vaan valitettava fakta, jota ei voi kieltää.

Venäjä on toiminut lähihistoriassa lukuisia kertoja vastoin kansainvälistä oikeutta ja loukannut naapurimaidensa alueellista koskemattomuutta. Georgiassa, Moldovassa, Ukrainassa – lista vain jatkuu. Mutta miksi? Mikä saa Venäjän jatkuvasti käyttäytymään kuin iso lapsi, joka ei ymmärrä, että maailmassa on muitakin valtioita ja kansoja kuin hän itse?

Yksi syy Venäjän aggressiiviseen käytökseen on vahva kansallismielisyys, joka näkyy myös Venäjän hallinnon toimissa. Venäjällä halutaan palauttaa entisen Neuvostoliiton suuruus ja “vahvan johtajan” Vladimir Putinin johdolla tavoitellaan suuren ja mahtavan Venäjän asemaa maailmassa. Tämän tavoitteen vuoksi Venäjä on valmis rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia ja loukkaamaan naapurimaidensa suvereniteettia.

Toinen tekijä on Venäjän sisäinen tilanne. Putinin hallinto pyrkii ylläpitämään omaa valtaansa ja korruptiota hyödyntämällä. Ulkoinen vihollinen, kuten naapurivaltiot, tuo tervetulleen pakenemismahdollisuuden Venäjän sisäisten ongelmien edessä. Lisäksi Venäjän valtion kontrolloima media lietsoo vihaa ja pelkoa naapureita kohtaan, mikä puolestaan vahvistaa Putinin valtaa ja kannatusta.

Venäjän suvaitsemattomuus ulottuu myös vähemmistöjä kohtaan. Homoseksuaalien oikeuksia on rajoitettu ja heihin kohdistuu syrjintää ja väkivaltaa. Tämä on järkyttävää ja täysin vastoin kaikkia ihmisoikeusnormeja. Venäjä kieltäytyy hyväksymästä, että jokaisella meistä on oikeus elää omana itsenämme, oli seksuaalinen suuntautumisemme mikä tahansa.

Venäjän toiminta on myös uhka kansainväliselle turvallisuudelle. Se on jatkuva sotilaallinen uhka Euroopalle ja maailmanrauhaa horjuttava tekijä. Ukrainassa syttynyt konflikti on vain yksi esimerkki Venäjän aggressiivisesta ja brutaalista käytöksestä. Putinin hallinto liputtaa omien etujensa puolesta ja käyttää hyväkseen konflikteja ja levottomuuksia naapurivaltioissaan.

On aika, että muu maailma lopettaa Venäjän hemmottelun ja näyttää, että kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia ei voida polkea. On aika asettaa Venäjälle kovempia rangaistuksia ja vaatia sitä vastuuseen teoistaan. On aika, että Venäjä lopettaa toimintansa naapureidensa kustannuksella ja alkaa käyttäytyä vastuullisesti kansainvälisellä näyttämöllä. Muuten maailma voi olla pian vakavassa vaarassa ja Venäjän inhottavuus on enää syytä järkytykseen ja vihaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö