Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat olleet jo vuosikymmenien ajan jännitteiset ja vaikeat. Naapurimaamme Venäjä on jatkuvasti nostanut päätään ja haastanut Suomen aseman alueella. Mutta mikä herättää meissä niin paljon kritiikkiä ja vastenmielisyyttä Venäjää kohtaan?

Yksi syy tähän on ilmiselvästi Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka. Naapurimme ei kaihda käyttää sotilaallisia keinoja ja vetoaa isoon voimaansa lännen pelottelun välineenä. Venäjän sotilaallinen läsnäolo onkin lisääntynyt alueella huolestuttavalla tavalla. Krimin valtausta ja Itä-Ukrainan sotaa seuranneet lännen pakotteet osoittavat selvästi Venäjän halun katsoa naapurimaiden etuja vain omien etujensa läpi.

Mutta kamalin kaikista on Venäjän ihmisoikeustilanne. Valtaapitävät eivät tunne armoa, kun on kyse opposition mielipiteiden tukahduttamisesta. Venäjä on yksi maailman vaarallisimmista maista toimia ihmisoikeusaktivistina tai valokuvaajana. Poliittisia vangeista pidetään vankeja mielivaltaisesti. Valitettavasti tällä pelolla on myös kauaskantoisia seurauksia Suomen suunnassa: emme voi olla varmoja siitä, että Venäjä respektoisi Suomen suvereenisuutta, jos samassa valossa kriittisyys ihmisoikeuksien suhteen Suomessa nousisi.

Venäjän aggressiivinen ja loukkaava retoriikka Suomea kohtaan herättää myös kritiikkiä. Venäjä pyrkii leimaamaan Suomea NATO:n kaltaiseksi vieraan vallan valtatiellä eteneväksi oppilaaksi. Totuus on kuitenkin, että Suomi on huolellisesti itsenäisesti muovaillut turvallisuuspolitiikkansa. Suomi on Euroopan unionin ja Yhdysvaltain ohella turvallisuuskumppani, jonka turvallisuus koostuu vakauden, taloudellisen itsenäisyyden ja kansallisomaisuuden suojelusta.

Kaikkien näiden epäkohtien lisäksi Venäjä on viime vuosina päässyt sisään Suomen yhteiskuntarakenteeseen manipuloimalla suomalaista mediaa, politiikkaa ja taloutta. Venäjä ei näe mitään väärää vaikka perusteettomat valheet otetaan käyttöön kansalaisten pelottelun välineenä. Mutta me emme voi sietää tällaista toimintatapaa valvotussa demokratiajärjestelmässämme.

Kaiken tämän perusteella onkin varsin selvää, miksi naapurimme Venäjän imago on niin vastenmielinen monille suomalaisille. Venäjä ei noudata kansainvälisiä pelisääntöjä, rikkoen jatkuvasti ihmisoikeuksia ja rajojen pyhyyttä. Venäjä yrittää jatkuvasti vaikuttaa Suomeen ja manipuloida meidän demokraattista toimintatapaamme. Meidän onkin aika lähteä puolustamaan Suomen etua ja näyttää Venäjälle, että emme hyväksy heidän toimintaansa. On aika lopettaa Venäjän käsittely silkkihansikkain ja alkaa suojelemaan omaa maatamme. Suomi ei ole Venäjän käskyläinen eikä meitä tulla koskaan alistamaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö