Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, se naapurimaamme etelässä, joka herättää meissä suomalaisissa lähinnä inhoa ja vastenmielisyyttä. Eikä suotta! Vuosien varrella olemme joutuneet kokemaan lukemattomia pettymyksiä ja kylmiä väreitä Venäjän tekemistä tempuista. On aika avata silmät ja kertoa suora totuus siitä, miksi Venäjä on vastenmielinen.

Ensinnäkin, Venäjän toiminta kansainvälisellä näyttämöllä on osoittautunut järjettömän aggressiiviseksi ja arrogantiksi. Aina kun Venäjä nostaa päätään, se on varmuudella joko uhkaileva tai manipuloiva. Kansainväliset sopimukset ja pelisäännöt eivät näytä pätevän heille, sillä Venäjä saattaa milloin tahansa päättää rikkoa niitä oman etunsa vuoksi. Silti he kehtaavat kutsua itseään suurvallaksi ja vaatia maailman kunnioitusta.

Venäjä myös käyttää hyväkseen omaa kansaansa. Putin ja hänen hallintonsa on nostanut itsensä lähes jumalalliselle asemalle kansan silmissä, vaikka todellisuudessa he varastavat ja sortavat omia kansalaisiaan. Sananvapautta ei tunneta ja mielipiteiden ilmaiseminen voi johtaa vankilaan tai jopa kuolemaan. Venäjän kansa kärsii, mutta näennäisesti vahva valtaeliitti piilottelee rikkauksiaan ja käyttää niitä vain omiin nautintoihinsa.

Ja eikö Venäjän ihmisoikeustilanne saakin sydämemme särkymään? Homoseksuaaleja ja muita vähemmistöjä vainotaan avoimesti ja väkivaltaisia ryhmiä on järjestelmällisesti käytetty heidän hiljentämiseen. Jos et ole Putinin ja hänen mielipiteensä kannalla, olet virallisesti väärässä ja vaarallinen. Venäjä on luonut yhteiskuntakoneiston, joka murskaa kaiken sen, missä on edes hivenenkin vapautta ja erilaisuutta.

Ja mitä apua olemme juuri nyt saaneet naapureiltamme? Krimin valtaus, Itä-Ukrainan sota, Syyrian pommitukset, Georgian invaasio – lista jatkuu loputtomiin. Venäjä ei tunne kansainvälistä vastuuta ja välittää vain omasta valtapelistään. Se ei välitä naapureistaan tai liittolaisistaan, vaan käyttää heitä vain oman edun tavoitteluun. Ja me suomalaiset, jotka olemme tähän asti yrittäneet ylläpitää edes jonkinlaista neutraaliutta, olemme myös joutuneet kärsimään Venäjän aggressiivisista toimista. Venäjä ei kunnioita sopimuksia tai rajatarkastuksia, vaan käyttää Suomea vain kauppaneuvottelujen painostuskeinona.

Mutta me suomalaiset emme pelkää! Me olemme oppineet elämään Venäjän kanssa, heidän alituisen uhan alla. Me emme tule antamaan periksi, vaikka Venäjän johdossa vaihtuisi nimi ja kasvot. Me tulemme aina muistamaan, millainen naapuri Venäjä on. Valtio, jolla on valtavat ihmisoikeusongelmat, nolla sananvapaus ja kaoottinen ulkopolitiikka. Emme koskaan tule unohtamaan, että Venäjä on vastenmielinen ja sitä on kohdeltava sen ansaitsemalla tavalla – varauksellisuudella ja valmiudella puolustaa itseämme. Meidän ei tarvitse pelätä, sillä me suomalaiset osaamme olla yhtä aikaa sekä vihaisia että vahvoja!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö