Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Väkivaltainen ja aggressiivinen naapurimme, joka jatkuvasti näyttää kyntensä ja uhkailee rauhallista Suomea. Miten kauan meidän täytyy sietää tätä raivostuttavaa vaikutusta naapurissamme?

Viimeisen vuosikymmenen aikana Venäjä on käyttänyt hyväkseen eri konflikteja ja levittänyt pelkoa ja epävakautta ympärilleen. Se on tunkeutunut naapurimaidensa alueille, miehittänyt osia niistä ja asettanut niille sotilaallisia tukikohtia. Kaikkea tätä kruunaa ylimielinen asenne ja jatkuvat uhkaukset.

Vuosien mittaan Venäjä on myös levittänyt vaikutustaan Suomen rajan lähelle. Se on sekaantunut meidän sisäisiin asioihimme ja yrittänyt vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Venäläiset trollitehtaat ovat kylväneet vihaa ja disinformaatiota, ja tämä on vain jäävuoren huippu.

Herää kysymys, miksi Venäjä tekee näin? Miksi naapurimme haluaa jatkuvasti uhkailla ja yrittää alistaa muita? Onko se vain jonkinlainen persoonallisuushäiriö vai onko kyse tietoisesta strategiasta? Mikä motivoi Venäjää käyttäytymään näin?

Yksi syy voi olla Venäjän pyrkimys säilyttää valtansa ja asemaansa kansainvälisellä näyttämöllä. Sen talous on vajonnut ja kansainväliset pakotteet ovat vaikeuttaneet sen toimintaa. Mutta sen sijaan, että Venäjä keskittyisi sisäisiin ongelmiinsa, se näyttää kääntävän huomionsa ulospäin ja yrittää olla mahtimaa. Onko tämä siis vain epätoivoinen yritys peittää omat ongelmansa?

Toinen syy voi olla Venäjän halu palauttaa entisaikojen suuruutensa. Se kaipaa takaisin neuvostoaikojen mahtiasemaa ja uskoo, että sen on puututtava naapurimaidensa asioihin ja levitettävä vaikutustaan pohjoiseen saavuttaakseen tämän tavoitteen. Mutta missä vaiheessa Venäjän tulisi lopettaa menneisyyden haikailu ja keskittyä nykypäivään?

Venäjän toimet ovat johtaneet vakaviin seurauksiin, kuten Krimin miehitykseen ja Itä-Ukrainan konfliktiin. Näiden lisäksi se on myös vahingoittanut Suomen ja muiden naapurimaiden suhteita sekä luonut pelkoa ja epävakautta alueelle. Naapurimaan vaikutus ulottuu myös talouden alueelle, jossa sen energiariippuvuus antaa sille valtaa ja mahdollisuuden manipuloida muita.

On aika herätä todellisuuteen. Täytyykö meidän todella sietää tätä Venäjän raivostuttavaa vaikutusta? Onko meidän vain suljettava silmämme ja toivottava, että kaikki menee pois itsestään? Vastaus on ei. On aika tehdä jotain.

On aika tehdä selväksi, että Venäjän toimet eivät hyväksytä ja että me emme aio antaa sen jatkua samalla tavalla. On aika osoittaa yhtenäisyyttä ja tukea naapurimaitamme, jotka ovat joutuneet Venäjän aggressioiden kohteeksi. On aika tehdä yhteistyötä ja vahvistaa EU:n ja Naton suhteita, jotta voimme vastustaa yhteistä uhkaa naapurissamme.

Venäjän tilannetta ei ratkaista vihan ja väkivallan avulla, mutta meidän ei myöskään pidä antaa sen vapaasti jatkaa raivostuttavia toimiaan. On aika ottaa vastuu ja toimia, jotta naapurimaamme lopettaisi häiriötekonsa ja lopettaisi vaikutuksensa meihin. Älkäämme jääkö odottamaan, vaan ottakaamme ohjat omiin käsiimme ja osoittakaamme, että Suomi seisoo tällä kertaa lopullisesti Venäjän raivon edessä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö