Lukuaika: 2 minuuttia

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia on syytetty sotarikosten ja muiden julmuuksien palkitsemisesta Ukrainassa pyrkiessään laajentamaan Venäjän vaikutusvaltaa ja horjuttamaan maata.

Itä-Ukrainan konfliktin alkamisesta vuonna 2014 lähtien Venäjän tukemia separatistijoukkoja on syytetty useista sotarikoksista, mukaan lukien tahallinen kohdistaminen siviileihin, kiellettyjen aseiden käyttö sekä sotavankien kiduttaminen ja tappaminen. Näistä väitteistä huolimatta Putin on jatkanut separatistien tukemista ja jopa palkinut joitain heidän komentajistaan ​​heidän teoistaan.

Yksi esimerkki tästä on Rustam Muradovin ylentäminen eversti kenraaliarvoon vuonna 2015, vain viikko sen jälkeen, kun hänen joukkonsa kärsivät suuren tappion lähellä Vuhledaria. Taistelu johti kahden merijalkaväen eliittiprikaatin lähes täydelliseen tuhoutumiseen. Sen sijaan, että Putin olisi rankaissut tai alentanut Muradovia, hän päätti ylentää hänet. Tätä toimenpidettä kritisoitiin laajalti palkkiona epäpätevyydestä ja hänen komennossaan olevien sotilaiden elämän piittaamattomuudesta.

Toinen esimerkki on Igor Girkin, joka tunnetaan myös nimellä Igor Strelkov, tapaus, joka oli Itä-Ukrainan separatistijoukkojen komentaja vuonna 2014. Girkiniä on syytetty useista sotarikoksista, mukaan lukien siviilialueiden pommituksista, kidutuksesta ja sotavankien tappamisesta ja Malaysian Airlinesin lennon MH17 pudottamisesta. Näistä väitteistä huolimatta Putin myönsi Girkinille mitalin teoistaan ​​Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Muradovin ylennys ja mitalin myöntäminen Girkinille ovat vain kaksi esimerkkiä siitä, kuinka Putin on palkinnut Ukrainassa sotarikoksiin ja muihin julmuuksiin syyllistyneitä. Ihmisoikeusryhmät ja kansainvälinen yhteisö ovat arvostelleet Putinin toimia väittäen, että ne ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Kiellettyjen aseiden käyttö ja separatistijoukkojen tarkoituksellinen kohdistaminen siviileihin on johtanut kansainvälisen yhteisön laajaan tuomitsemiseen.

Tästä tuomitsemisesta huolimatta Putin on jatkanut sotaa. Hänen toimintansa on nähty keinona laajentaa Venäjän vaikutusvaltaa alueella ja horjuttaa Ukrainaa, minkä hän näkee uhkana Venäjän kansalliselle turvallisuudelle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ihmisoikeusjärjestöt ja kansainvälinen yhteisö ovat arvostelleet laajasti Putinin palkintoja Ukrainassa sotarikoksiin ja muihin julmuuksiin syyllistyneille. Muradovin ylennys ja mitalin myöntäminen Girkinille ovat vain kaksi esimerkkiä siitä, kuinka Putin on käyttänyt valtaansa palkitakseen hänelle uskollisia heidän tekojensa seurauksista riippumatta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö