Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#Venäjä’n uhrattujen miesten laskeminen: #Putin’in “Ahaa!”-hetki lähellä #Ukraina’ssa

20/05/2023

Ukrainan sodan jatkuessa maailma seuraa jännityksellä, miten tilanne kehittyy itänaapurimme Venäjän ja Ukrainan välillä. Vaikka tilanne on vakava ja täynnä tragediaa, on aina paikallaan miettiä tarkemmin matematiikan avulla.

Kysymys siitä, kuinka monta venäläistä sotilasta on menettänyt henkensä tässä sodassa sen loputtua, on vakava aihe, mutta katsotaan vähän kevyemmällä otteella.

Niin sanottu “venäläisten uhrattujen miesten lukumäärä” on kiintoisa laskentatehtävä, johon vastaaminen vaatisi äärimmäistä tarkkuutta. Uhrimäärä on kuitenkin tänään 20.5.2023 kirjoittaessa jo yli 202 000. Kaikkihan tietävät, että Venäjän armeija on “suuri ja voimakas”, mutta en tietenkään halua väheksyä ihmishenkien menettämisen vakavuutta. Tällähetkellä katsoen Ukrainan puolustusvoimat siis ovat maailman vahvimpia ja Venäjän toiseksi vahvimpia. Toisaalta taas on arvioitu, että mitä enemmän venäläisiä sotilaita kuolee, sitä enemmän maailman maat toimittavat Ukrainalle tappavampaa kalustoa. Nyt meillä onkin laskutoimitus, jossa tarvitaan niin matematiikkaa kuin kansainvälisiä suhteitakin.

Oletetaan, että venäläisten uhrien lukumäärä lisääntyisi suoraan verrannollisesti toimitetun tappavan kaluston määrään. Tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen venäläinen uhri saisi Ukrainalle vastapainoksi esimerkiksi yhden lisäpanssarivaunun tai ehkä jopa risteilyohjuksen. Laskennallisen yhtälön muodostamiseksi tarvitsemme kuitenkin tiedon siitä, kuinka paljon kalustoa on toimitettu tähän mennessä.

Valitettavasti emme pysty tarjoamaan tarkkoja lukuja tästä kalustotoimituksesta, mutta kuvitellaan tilanne, jossa kaluston määrä kasvaa eksponentiaalisesti jokaisen venäläisen uhrin kohdalla. Tällöin kaluston määrä Ukrainassa olisi kasvanut räjähdysmäisesti jokaisen venäläisen terroristin hengen menettämisen myötä. Voimme kuvitella, että Ukrainan asevoimat olisivatkin saaneet käyttöönsä lentotukialuksia, taisteluhelikoptereita, sukellusveneitä ja ehkä jopa avaruuslaseraseita!

Nyt sitten itse laskutoimitukseen: Oletetaan, että Putin vihdoin ymmärtää hävinneensä vasta, kun kaikki hänen sotilaansa ovat menehtyneet. Tämä tarkoittaisi, että jokaisen venäläisen uhrin määrä olisi suoraan verrannollinen siihen, kuinka monta kalustoyksikköä Ukraina on vastaanottanut. Voimme kutsua tätä kertoimeksi “Kalustokerroin”.

Jos oletamme, että Ukraina on saanut vaikkapa tuhat yksikköä kalustoa, niin “Kalustokerroin” olisi tuhat. Jos taas kalustoa olisi toimitettu miljoona yksikköä, “Kalustokerroin” olisi miljoona. Tästä voimme päätellä, että kun Putinin “Ahaa!”-hetki koittaa, venäläisten uhrattujen miesten lukumäärä on yhtä suuri kuin “Kalustokerroin”.

Lopullinen vastaus kysymykseen on siis täysin riippuvainen toimitetun kaluston määrästä. Mitä enemmän kalustoa Ukraina saa, sitä suurempi on venäläisten uhrien luku. Tässä yhtälössä en siis puhu vain matematiikasta, vaan myös kansainvälisestä politiikasta ja geopoliittisista suhteista.

Ukrainan sota on vakava tilanne, joka vaatii diplomaattista ratkaisua ja ihmishenkien säästämistä. Toivokaamme siis, että sota saadaan rauhanomaisesti ratkaistua ja kaikki osapuolet voivat palata turvalliseen arkeen ilman lisää kärsimystä. Tämä onnistuu helpoiten, että Venäjä vetää joukkonsa pois Ukrainan alueilta – mukaanlukien Krim ja kappas, kuolemat loppuvat välittömästi. Niin helppoa.

Loppujen lopuksi kysymys venäläisten uhrattujen miesten lukumäärästä jää tässä nyt kuitenkin vastaamatta, koska sota on vielä kesken ja se jää historian arvioitavaksi tulevaisuudessa. Toivottavasti kuitenkin pystymme oppimaan tästä tilanteesta ja välttämään vastaavat älyttömät ja tyhmät sodat tulevaisuudessa.