2023/05/23

Venäläinen talouslehti Kommersant on saanut käsiinsä hupaisan uutisen Kiina’n ja Venäjä’n välisestä siru-episodista. Kiinalaiset näyttävät nimittäin kolminkertaistaneen venäläispankeille toimittamiensa pankkikorttisirujen hinnan vuoden 2023 alusta lähtien. Tällä hetkellä venäläisten on pulitettava kiinalaisille jopa 0,83 senttiä, eli 72 ruplaa, yhdestä sirusta.

Kiinalaiset selvästi pyrkivät hyödyntämään Venäjän kyvyttömyyttä tuottaa kotimaassa matkapuhelimien SIM-korteissa ja pankkikorteissa käytettäviä siruja. Jos satut löytämään harvinaisen venäläisen sirun, saat pulittaa siitä todella suolaisen hinnan, nimittäin 156 ruplaa eli 1,81 euroa kappaleelta.

Venäläiset siruntuottajat eivät pysty kilpailemaan kiinalaisten kanssa, vaikka nämä vielä nostaisivat hintojaan nykyisestäkin. Mikron-niminen sirujen valmistaja ei pysty toimittamaan lupaamiaan tilauksia, ja tämän vuoksi pankkikorttivalmistaja Aliot LLC päätti astua esiin ja viedä Mikron oikeuteen Moskova’n tuomioistuimeen. He vaativat Mikronilta peräti 312 miljoonan ruplan, eli noin 3,6 miljoonan euron, korvauksia.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä jo maaliskuussa toinen pankkikorttivalmistaja, Oren Kart LLC, haastoi Mikronin oikeuteen, koska heidän toimituksensa jäivät sovitusta pahasti jälkeen. Tilatut kaksi miljoonaa sirua korvattiin lopulta vain 180 000 sirulla. Oren Kart vaatii Mikronilta peräti 286 miljoonaa ruplaa eli 3,3 miljoonaa euroa. He ovat kuitenkin suostuneet jäädyttämään vaateensa marraskuun loppuun asti.

Nyt Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö suunnittelee Mikronin toimitusvelvoitteiden lykkäämistä vuodella, jotta yhtiötä ei enää voisi haastaa oikeuteen sopimusrikkomuksista. Näyttää siltä, että Venäjän sirujen kysyntä on ylittänyt oman tuotantokapasiteetin, ja siksi he turvautuvat ulkomaisiin sirutoimittajiin.

Tilanne on niin hullunkurinen, että yksi sirujen suurimmista valmistajista, Taiwan, lopetti sirujen toimittamisen Venäjälle jo vuosi sitten. Näin ollen myöskään Etelä-Korea tai Japani eivät enää toimita siruja Venäjälle, joten markkinat jäävät Kiinalle.

Vaikka tilanne voi tuntua koomiselta, se osoittaa myös Venäjän haavoittuvuuden teknologian ja sirutuotannon osalta. Toivottavasti venäläiset keksivät pian ratkaisun tähän siruhaasteeseen ja pystyvät jatkossa kilpailemaan Kiinan kanssa omilla eduillaan. Sillä välin me voimme vain nauraa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Uusimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/26 22:26.16