9548 latausta vuorokaudessa

7478 artikkelia

2023/11/16

USA:n ja Kiinan välinen jännite nousi uusiin ulottuvuuksiin, kun Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili keskiviikkona Yhdysvalloissa. Keskustelujen aikana Xi ei pidätellyt sanojaan, vaan antoi kovasanaisen varoituksen Yhdysvaltojen presidentille Joe Biden’ille.

Xi vaati Yhdysvaltoja lopettamaan Taiwanin aseistamisen ja tukemaan Kiinan näkemystä “rauhanomaisesta yhdistymisestä”. Hänen mukaansa Kiinan ja Taiwanin yhdistyminen on väistämätöntä, ja Yhdysvaltojen tulisi hyväksyä tämä tosiasia. Xi ilmoitti myös olevansa valmis jatkamaan sotilaallisia neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa, luoden uhkaavan sävyn jo ennestään herkkään tilanteeseen.

Kiinan valtion tiedotusvälineiden mukaan Xi ja Biden sopivat jatkavansa sotilaallista vuoropuhelua. Tämä ei kuitenkaan peitä sitä tosiasiaa, että Kiinan aggressiivinen retoriikka ja uhkailu ovat saavuttaneet uuden tason. Xi:n viesti Yhdysvalloille on selvä: lopettakaa sekaantuminen Taiwanin asioihin ja hyväksykää Kiinan vaatimukset.

Kiinan asenne Taiwania kohtaan on ollut pitkään uhkaava ja hallitseva. Xi:n puheenvuorot heijastavat Kiinan näkemystä siitä, että Taiwan on osa Kiinan kansantasavaltaa eikä itsenäinen valtio. Uhkaus voimankäytöstä on selvä osoitus Kiinan halusta saavuttaa tavoitteensa keinolla millä hyvänsä.

Taiwanin vastaus tähän on ollut selvä. Saarella toimiva demokraattisesti valittu hallitus ja sen 23 miljoonaa asukasta eivät aio taipua Kiinan painostuksen edessä. Taiwanin vahvin liittolainen on Yhdysvallat, joka on tehnyt selväksi, ettei se jätä Taiwania yksin. Vuosikymmenien aikana solmitut sopimukset yhteistyöstä ja puolustuksesta eivät ole pelkkää paperia, vaan ne ovat Yhdysvaltain sitoutumista puolustamaan demokraattista Taiwan’ia.

Vaikka Biden ja Xi sopivat jatkavansa sotilaallista vuoropuhelua, on selvää, että Kiina’n aggressiivinen asenne ei ole poistunut. Molempien osapuolten välinen tilanne on äärimmäisen herkkä, ja pienikin virhe voi johtaa vakaviin seurauksiin alueella.

Yhdysvaltojen on oltava valppaana ja puolustettava demokraattisia arvojaan sekä liittolaisiaan. Kiinan yritys painostaa Yhdysvaltoja ja käyttää sotilaallista voimaa Taiwania vastaan on tuomittavaa. Kansainvälisen yhteisön on oltava valmis vastaamaan tähän uhkaan ja puolustamaan kansainvälistä järjestystä ja rauhaa.


Satunnainen:


Vastaavia: