Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2023/05/18

Kiinan presidentti Xi Jinping levittää tällä viikolla punaista mattoa Keski-Aasian maille Pekingin pyrkiessä laajentamaan vaikutustaan alueelle, jota on pitkään pidetty Venäjän vaikutuspiirinä, uutisoi CNN.

Kazakstan’in, Kirgisia’n, Tadzikistan’in, Turkmenistan’in ja Uzbekistan’in johtajat kokoontuivat Keski-Kiinan Xianin kaupunkiin torstaina alkaneeseen huippukokoukseen. Voimme vain kuvitella, millaisen maton punaisten mattojen hallitsija Xi Jinping on valmistellut tätä tilaisuutta varten.

Kyseessä on Kiinan valtion tiedotusvälineiden mukaan ensimmäinen maiden valtionpäämiesten henkilökohtainen tapaaminen Kiinan kanssa sen jälkeen, kun ne solmivat diplomaattisuhteet Neuvostoliitto’n hajoamisen jälkeen. Voisi sanoa, että Kiina on hieman myöhässä tässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikö niin?

Kiina on sanonut tapaamisen olevan ”ensimmäinen suuri diplomaattinen toimi”, jonka se isännöi tänä vuonna. Ahaa, siis tämä on vasta ensimmäinen suuri diplomaattinen toimi tänä vuonna! Voimme vain kuvitella, mitä muita suuria diplomaattisia toimia Kiina aikoo vielä järjestää. Ehkäpä seuraavaksi he voivat järjestää “maailman suurimman dumpling-festivaalin” tai “Kiinan muurin korkeimman hattaranrakennuksen kilpailun”. Joka tapauksessa, odotamme innolla näitä “suuria” toimia.

Tilaisuutena on määrittää ”uusi suunnitelma” sen länsirajojen, Euroopan ja Lähi-idän välissä sijaitsevan Neuvostoliiton jälkeisten valtioiden blokin kanssa. Uusi suunnitelma? Toivottavasti se ei sisällä suunnitelmia valloittaa maailma tai vaihtaa kaikki maailman vesi pullovedeksi Kiinan omaksi käytettäväksi.

Kaksipäiväinen tapahtuma on myös Pekingin näytelmä laajentaa vaikutusvaltaansa Keski-Aasiassa, missä Venäjä – jota nyt häiritsee sitä heikentävä ja epäonnistunut hyökkäys Ukraina’an – on pitkään ollut hallitseva suurvalta. Voimme kuvitella, miten Xi Jinping hihittelee iloisesti ja pyörii ympäriinsä punaisella matollaan, kun hän ajattelee Venäjän reaktiota tähän näytelmään. Ehkä Putin voi vastata järjestämällä karhun ratsastamaan Kiinan hovin läpi. Siinä vasta näky!

– Tämän huippukokouksen tärkein konteksti on Ukrainan sota ja alueen epävarmuus Venäjän tulevasta sitoutumisesta, vaikutuksesta ja roolista (Keski-Aasian) alueella, sanoi Kiina-ohjelman johtaja Yun Sun Stimson Centerin ajatushautomossa Washingtonissa. No, ainakin Kiinan vaikutusvalta on varmasti selvää tässä tilanteessa. Onko tämä Xi Jinpingin tapa kertoa Putinille: “Kato nyt, minäkin osaan levittää maton ja nauraa samalla!” – Joka tapauksessa Kiina tulee vetämään Venäjää takaapäin.

– Keski-Aasia nähdään aina Venäjän takapihana ja Kiina on laajentanut vaikutusvaltaansa alueella. Kiinan ja Keski-Aasian suhteissa on uusia toiveita ja suuntauksia – mahdollisuuksia, joita ei ollut olemassa tai saatavilla aiemmin, hän jatkoi. Näemmekö siis pian Keski-Aasian asukkaiden nauttivan Kiinan suunnittelemista uusista huumoriohjelmista ja komediasarjoista? Ehkäpä seuraava suuri Kiinan vientituote onkin nauru!

Pekingille Keski-Aasian valtiot ovat keskeisiä potentiaalisia liittolaisia YK:n kaltaisilla foorumeilla, hedelmällistä maaperää Kiinan rahoittamille rautateille, öljy- ja kaasuputkille ja kuljetusreiteille sen rajoille tai kohti Eurooppaa sekä keskeinen puskuri sitä vastaan, mitä se on pitkään nähnyt turvallisuusuhkina eli sellaisilta alueilta kuin Afganistan. Voimme vain kuvitella, miten Xi Jinping katselee karttoja ja suunnittelee rautateitä, öljyputkia ja kuljetusreittejä suunnitelmien muuttaessa Keski-Aasiaa punaiseksi matoksi. Ehkä hän voi myös lisätä kaupallisiin rahtikontteihin hymiöitä ja vitsikkäitä sanontoja piristääkseen reittiä.

Kaiken kaikkiaan voimme vain toivoa, että Xi Jinping tuo mukanaan hyvää huumoria ja naurua Keski-Aasiaan. Ehkä se auttaa lieventämään jännitteitä ja luomaan uusia ystävyyssuhteita. Toivottavasti punainen matto ei kuitenkaan aiheuta liukastumisia ja kompurointeja, sillä huumori on parasta, kun se on tahallista, ei vahinkoja aiheuttavaa.