Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 43082 latausta vuorokaudessa.


2367 artikkelia

2023/03/04

Kiinan #presidentti #Xi #Jinping aloitti kolmannen kautensa maan johtajana vuoden 2022 alussa. Xi Jinping on ollut Kiinan johtaja vuodesta 2013 lähtien ja hänen valtakautensa aikana Kiina on kohdannut monia haasteita, mutta myös saavuttanut merkittäviä saavutuksia.

Xi Jinpingin kolmannen kauden aikana Kiinan talouskasvun odotetaan jatkuvan, mutta sen vauhti voi hidastua. Talouskasvu on ollut merkittävää Xi Jinpingin kaudella ja Kiinan talous on kasvanut nopeasti maailman suurimmaksi. Kiinan talouskasvun hidastuminen on kuitenkin johtanut huoliin siitä, että maan talouskasvu voi hidastua edelleen ja että maan johto voi joutua tekemään vaikeita päätöksiä talouspolitiikan suhteen.Xi Jinpingin kaudella Kiina on myös kärsinyt kasvavasta kansainvälisestä paineesta ihmisoikeuskysymyksissä. Kiinan ihmisoikeustilanne on ollut huolestuttava monien kansainvälisten järjestöjen ja maiden mielestä, ja Kiinan johto on joutunut kohtaamaan kasvavaa kansainvälistä kritiikkiä esimerkiksi uiguurivähemmistöön kohdistuvista sortotoimista. Tämän lisäksi Kiina on joutunut kamppailemaan Yhdysvaltojen kanssa kauppasodan ja teknologiasodan kaltaisissa asioissa.

Xi Jinpingin kolmannella kaudellaan odotetaan, että hän jatkaa Kiinan kehittämistä teknologiajohtajaksi maailmassa. Kiina on johtava tekijä tekoälyn ja 5G-teknologian kehittämisessä, ja maan tavoitteena on saavuttaa teknologinen ylivoima Yhdysvaltoihin nähden. Tämän lisäksi Kiina on myös kasvattanut rooliaan kansainvälisissä suhteissa ja pyrkinyt ottamaan johtavan aseman esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Xi Jinpingin kolmannen kauden aikana odotetaan myös, että Kiina jatkaa yhteistyötä muiden maiden kanssa monilla eri aloilla. Kiinan “Yksi vyö, yksi tie” -hanke on esimerkki siitä, miten Kiina on pyrkinyt lisäämään yhteistyötä muiden maiden kanssa infrastruktuurin kehittämiseksi. Hanke on herättänyt myös kritiikkiä, mutta Kiinan johto on puolustanut sitä koko ajan.Xi Jinpingin kolmas kausi Kiinan presidenttinä tulee olemaan tärkeä sekä Kiinalle että kansainvälisille suhteille.