2023/05/31

Venäjän kalustotappiot Ukrainan sodassa eivät näytä hidastuvan, ja tilanne alkaa olla jopa huvittava. Oryxspienkoep-analyytikkoryhmä, joka perustaa seurantansa avoimiin lähteisiin ja kuvalliseen todistusaineistoon, on ilmoittanut, että Venäjä on menettänyt yli 2 000 taistelupanssarivaunua. Voisi melkein sanoa, että he ovat hylänneet panssarinsa kuin vanhat rikkinäiset lelut.

Tarkemmin sanottuna Venäjä on menettänyt 2 002 taistelupanssarivaunua, joista 1 239 on tuhottu täysin, 106 on vaurioitunut, 113 on jätetty hylättyinä ja 544 on päätynyt Ukrainan hallintaan. En voi olla nauramatta kuvitellessani Venäjän armeijan johtajien ilmeitä, kun he saavat raportin päivän tappioista. Onko siellä joku taikuri, joka saa panssarivaunut katoamaan tyhjästä?

Rynnäkköpanssarivaunuja Venäjä on menettänyt vielä enemmän, peräti 2 366 kappaletta. On selvää, että Oryxin antamat luvut edustavat vain osaa todellisista kalustotappioista. Ehkä Venäjällä on salainen varasto, josta he voivat lähettää loputtoman määrän panssarivaunuja taisteluun. Tai sitten heidän panssarinsa ovat kuin jäniksiä hatusta – niitä ilmestyy aina lisää, kun niitä tarvitaan.

Ajatushautomo IISS:n tilastojen mukaan Venäjällä oli ennen sodan eskaloitumista noin 2 800 tankkia ja 13 000 muuta panssariajoneuvoa toimintavalmiina. Lisäksi maan varastoissa kerrotaan olevan vielä 10 000 panssarivaunua ja 8 500 ajoneuvoa. Mutta ehkä nämä luvut ovat vain harhakuva. Ehkä Venäjä on kehittänyt uuden taikatempun, joka mahdollistaa tankkien monistamisen kuin kopioimalla ne 3D-tulostimella.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, että luvut voivat olla vain osa totuutta. Ehkä Venäjällä on vain muutama tuhat toimintakykyistä panssarivaunua, ja loput ovat vanhoja romuja varastoissa. Tai ehkä heidän panssarinsa ovat vain kuvitteellisia hahmoja sotapelissä, jotka häviävät savuna ilmaan heti kun niitä koskettaa.

Kaiken tämän keskellä on hyvä muistaa, että taistelutapa, koulutustaso ja muut vastaavat tekijät vaikuttavat merkittävästi kaluston todelliseen käyttöön. Ehkä Venäjän armeija ei ole niin heikko kuin kalustotappiot antavat ymmärtää. Ehkä heidän strategiansa perustuu siihen, että vastustajat vain kuolevat nauruun nähdessään Venäjän armeijan toiminnan.

Yksi asia on kuitenkin varma: Ukraina tulee pitämään hauskaa kerätessään kaikki nämä “kadonneet” panssarivaunut itselleen. Ehkä he voivat järjestää panssarivaunukarkeloita ja tehdä niistä turistinähtävyyksiä. Voisin jo kuvitella turistien virtaavan paikalle ja nauravan Venäjän armeijan hullunkuriselle kalustotappiolle.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 04:52.45