2023/06/01

Vihaisesti kuohuu vereni, kun kuulen Wagner-yksityisarmeijan johtajan, Jevgeni Prigozhinin, julistavan ylpeänä irakilaisen sotilaan kuolemaa Ukrainan sodassa. Abbas Abuthar Witwitin kohtalo on kylmä tosiasia, joka kuvastaa Prigozhinin vastuuttomuutta ja Ukrainan sodan hirvittävää hintaa.

Prigozhin, tuo itseään ylivertaiseksi ja välinpitämättömäksi tyranniksi paljastunut mies, ilmoitti RIA FAN -uutistoimistolle Witwitin saaneen surmansa Wagnerin joukkojen sairaalassa miehitetyssä Luhanskin kaupungissa. Tämä tapahtui 7. huhtikuuta sen jälkeen, kun hän oli haavoittunut Bahkmut’issa. Prigozhin ei tunnu edes ymmärtävän Witwitin kuoleman merkitystä ja väittää sen olevan ensimmäinen vahvistettu tapaus, jossa Lähi-idästä lähtöisin oleva sotilas menetti henkensä Ukrainan sodassa.

Mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Prigozhin on rekrytoinut arabimaiden kansalaisia joukkoihinsa. Reutersille hän myönsi hankkineensa Witwitin venäläisestä vankilasta. Tämä paljastaa hänen välinpitämättömyytensä ja kyynisyytensä ihmishenkiä kohtaan. Prigozhin on valmis hyödyntämään haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ja manipuloimaan heidän toivoaan paremmasta tulevaisuudesta.

Witwitin isän vastaanottamalla postuumisti myönnetyillä kunniamerkeillä kuvattu video herättää sekavia tunteita. Isä ilmaisee tukensa poikansa päätökselle liittyä Wagneriin “vapaaehtoisena”. Hän kuvaa poikaansa rohkeaksi sankariksi, joka taisteli vapauden puolesta. Mutta tämä on vääristynyttä ajattelua. Eikö kukaan ymmärrä, että Witwit oli manipuloitu ja hyväksikäytetty? Hän oli haavoittuva ja vankilasta vapautumisen toivossa hän liittyi Prigozhinin armeijaan.

Käsittämätöntä on myös se, että Witwitille määrättiin vankilatuomio Kazanissa huumesyytteiden takia. Ennen vankilaan joutumista hänellä oli mahdollisuus opiskella teknillisessä yliopistossa Venäjällä. Miksi hän päätyi sitten venäläiseen vankilaan? Tämä on järkyttävä esimerkki siitä, kuinka ihmiset ajautuvat epätoivoisiin tilanteisiin ja kuinka helposti heidät manipuloidaan sotien järjettömään pyörteeseen.

Prigozhinin julistukset ja Witwitin traaginen kohtalo kuvastavat synkkää todellisuutta, jossa kansalaiset joutuvat kärsimään sotien ja poliittisten pelien seurauksista. Prigozhinin kaltaiset ihmiset näkevät sodan ja konfliktien mahdollisuutena rikastua ja saavuttaa valtaa. He eivät välitä ihmishengistä tai kärsimyksestä, vaan käyttävät hyväkseen haavoittuvia ihmisiä ja manipuloivat heidän toivoaan paremmasta elämästä.

On aika tuomita tällainen vastuuton toiminta ja vaatia vastauksia Prigozhinilta ja hänen kaltaisiltaan. Kansainvälisen yhteisön on astuttava esiin ja asetettava vastuuseen ne, jotka käyttävät sotaa ja väkivaltaa oman etunsa tavoittelussa. Abbas Abuthar Witwit ansaitsi paremman kohtalon kuin päätyä Prigozhinin kätyriksi ja menettää henkensä. Hänen tarinansa tulee muistuttaa meitä siitä, että sodan hinta on aina liian korkea, ja sen uhrit ansaitsevat oikeutta ja rauhaa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 20:35.35