10471 latausta vuorokaudessa   9285 artikkelia

2023/06/28

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on jälleen otsikoissa, ja tällä kertaa hänen suunnitelmansa eivät sujuneet ihan niin kuin oli tarkoitus. Wall Street Journalin mukaan Prigozhinilla oli hupaisa suunnitelma vangita Venäjän sotilasjohto viikonloppuisen kapinansa aikana. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään?

Länsimaisten tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjän tiedustelupalvelu sai vihiä Prigozhinin suunnitelmasta etukäteen. Näiden tietojen ansiosta Prigozhin joutui aloittamaan kapinansa aavistuksen liian aikaisin. Joten voimme sanoa, että tiedustelutiedon vuotaminen sai aikaan sen, että Prigozhin joutui tekemään hätäisiä muutoksia suunnitelmiinsa.

Prigozhin aikoi alun perin vangita puolustusministeri Sergei Shoigun ja asevoimien komentaja Valeri Gerasimovin heidän vieraillessaan Etelä-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa. Mutta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sai tiedon suunnitelmasta etukäteen, kiitos länsimaisen tiedustelun avuliaan avun. Joten Prigozhin joutui perumaan alkuperäisen suunnitelmansa.

WSJ:n lähteiden mukaan Prigozhin laski, että osa Venäjän asevoimista liittyisi kapinaan ja kääntyisi omia komentajiaan vastaan. Hän varautui kapinaan hankkimalla valtavan määrän ammuksia, polttoainetta ja kalustoa, kuten tankkeja, panssaroituja ajoneuvoja ja kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä. Mutta sitten Prigozhin käynnisti kapinansa suunniteltua aikaisemmin perjantaina.

Hänen joukkonsa valloittivat nopeasti eteläisen Donin Rostovin kaupungin. Tämä meni niin helposti, että länsimaiset tiedusteluviranomaiset alkoivat epäillä, että jotkut armeijan joukkojen komentajat olisivat olleet mukana Prigozhinin suunnitelmassa. Prigozhin itse jäi johtamaan kapinaa bunkkeriin Donin Rostoviin, kun taas hänen miehensä marssivat kohti Moskovaa.

Länsimaiset viranomaiset arvioivat, että kapinalla olisi ollut hyvät mahdollisuudet onnistua, elleivät suunnitelmat olisi vuotaneet. Tilanne olisi voinut johtaa aseelliseen yhteenottoon Moskovassa, ellei Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka

olisi astunut kuvaan ja neuvotellut sopua. Lukashenka on ilmoittanut, että Prigozhin on saapunut Valko-Venäjälle neuvottelusopimuksen mukaisesti.

Nähtäväksi jää, mitä tästä kaikesta seuraa ja mitä koomisia käänteitä Prigozhinin tarina vielä saa. Yksi asia on kuitenkin varma: tämä vangitseva seikkailu ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, ja Wagner-johtajan suunnitelmien epäonnistuminen voi aiheuttaa hupaisia kommelluksia Venäjän poliittisessa maisemassa jatkossakin.


Satunnainen:


Vastaavia: