2023/06/03

Venäjän puolustusministeriö julkaisi toukokuun lopulla kriittisen raportin liikekannallepanon onnistumisesta, mutta se poistettiin netistä vain hetkeä myöhemmin, kertoo muun muassa The Insider.

Raportin mukaan Venäjän armeija on kohdannut ongelmia Ukrainassa, koska osa reserviläisistä on ollut huonosti valmistautunut suorittamaan sotilaallisia tehtäviä. Puolustusministeriö kuitenkin kertoo, että liikekannallepanon seurauksena se on pystynyt muodostamaan 280 uutta yksikköä.

Valmistautumisen lisäksi armeijalla on ollut vaikeuksia raportin sotilaidensa varustamisessa. Se on joutunut pyytämään apua valtionyhtiöiltä ja myös yksityisen sektorin yrityksiltä. Yrityksiä on pyydetty lahjoittamaan armeijalle esimerkiksi vaatteita ja ruokaa.

Liikekannallepanon aikana Venäjän puolustusministeriö on kerännyt 31,6 miljoonan henkilön rekisterin asepalvelukseen soveltuvista kansalaisista. Näistä 2,9 miljoonaa on asepalvelusiässä. Viranomaiset ovat myös kartoittaneet asepalvelusikäisten puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita. Lisäksi puolustusministeriö aikoo vuoden 2023 aikana tehdä ratsioita asepalvelukseen määrättyjen henkilöiden löytämiseksi.

Venäjä aloitti “osittaisen liikekannallepanon” 21. syyskuuta 2022 tukeakseen Ukrainaan laitonta ja brutaalia hyökkäystä. Parissa viikossa ilmoituksesta maasta pakeni yli puoli miljoonaa ihmistä, kuten Forbes kirjoitti tuolloin.

Raportin julkaiseminen ja sen myöhempi poistaminen herättävät kysymyksiä Venäjän liikekannallepanon onnistumisesta ja armeijan valmiustilasta. Kriittiset havainnot reserviläisten valmistautumisessa ja varustamisessa viittaavat siihen, että Venäjän armeija on kohdannut haasteita Ukrainan sodassa. Puolustusministeriön pyyntö avusta valtionyhtiöiltä ja yksityiseltä sektorilta osoittaa, että armeija tarvitsee lisätukea varusteiden saamiseksi.

Henkilörekisterin laajuus herättää myös huolta yksityisyyden suojasta. Asepalvelukseen soveltuvien kansalaisten laaja rekisteröinti ja heidän yhteystietojensa kerääminen voivat aiheuttaa tietoturva- ja yksityisyysriskejä. Ratsioiden suunnitteleminen asepalvelukseen määrättyjen henkilöiden löytämiseksi herättää myös kysymyksiä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka laajat vaikutukset Venäjän liikekannallepanolla on ollut Ukrainan sotaan ja miten puolustusministeriön raportin julkaiseminen ja sen poistaminen liittyvät tilanteeseen. On kuitenkin selvää, että Venäjän toimet ja niiden seuraukset ovat herättäneet laajaa kansainvälistä huomiota ja jättäneet jälkensä sekä poliittiseen että humanitaariseen tilanteeseen alueella.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:24.12