Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2023/06/07

Euroopan poliittisen yhteisön kokous Moldovassa herätti viime viikolla raivoa ja närää. Tämä kokous, johon osallistui EU-jäsenmaiden lisäksi 20 unionin ulkopuolisen eurooppalaisen maan edustajat, oli jo itsessään kyseenalainen päätös. Miksi EU:n pitäisi avata ovensa maille, jotka eivät edes ole jäseniä? Missä on loogisuus tässä päätöksessä?

Suomea kokouksessa edusti toimitusministeristön pääministeri Sanna Marin. Olisi ollut odotettavissa, että Suomen edustaja puolustaisi kansalaistemme etuja ja ajaisi järkeviä päätöksiä. Mutta sen sijaan Marin näyttää olevan enemmän kiinnostunut valokuvamahdollisuuksista ja tapahtuman sosiaalisesta kohusta.

Moldovan presidentti Maia Sandu otti vastaan valtionpäämiehiä punaisella matolla. Kaikki sujui sujuvasti, kunnes Unkarin pääministeri Viktor Orbán astui kuvioihin. Videolle tallentui äärimmäisen kiusallinen hetki, kun Orbán näytti yrittävän suudella Sandun kättä. Mutta Moldovan presidentti ei selvästikään ollut innostunut tästä eleestä, vaan vetäytyi hieman. Tämän jälkeen kummankin ilmeet kertoivat kiusaantumisesta, kun heitä yritettiin kuvata yhdessä.

Kokonaisuudessaan tilanne on naurettava ja surullinen. Poliittisten johtajien pitäisi keskittyä vakaviin asioihin, kuten maiden välisiin suhteisiin ja kansalaistensa hyvinvointiin, eikä joutua osaksi julkisuudenhaluisia tapahtumia, joilla ei ole mitään todellista merkitystä.

Valitettavasti tällaiset kiusalliset tilanteet eivät jää enää vain paikallisten mediasisältöjen piiriin, vaan ne leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa. Tässä tapauksessa Twitterissä ja valkovenäläisellä Nexta TV -kanavalla levisi video Orbánin ja Sandun epämiellyttävästä kohtaamisesta. Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten poliittiset johtajat joutuvat alttiiksi kansainväliselle pilkalle ja arvostelulle.

Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen tapahtumat Moldovassa ovat vain jäävuoren huippu. Meidän on tärkeää arvioida poliittisten päättäjien toimia ja vaatia heitä keskittymään olennaiseen. Politiikan pitäisi olla palvelua kansalle, ei pelkästään itsetarkoituksellista show’ta ja mainospeliä.

Kansalaisina meidän on pysyttävä valveilla ja vaadittava vastuullista poliittista päätöksentekoa. Emme tarvitse enää lisää farssinomaisia tilanteita ja julkisuudenhaluisia eleitä. Haluamme, että poliitikkomme hoitavat tehtävänsä vakavasti ja aidosti pyrkivät parantamaan kansalaisten elämää.