10540 latausta vuorokaudessa
9498 artikkelia

2023/05/31

EU:n neuvosto ilmoitti 30. toukokuuta, että se on määrännyt sanktioita seitsemälle henkilölle, jotka ovat yrittäneet horjuttaa Moldovan ja Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia.

Sekä Ukraina että Moldova saivat EU:n ehdokasaseman kesäkuussa 2022.

“Moldova on yksi maista, joka on kärsinyt eniten Venäjän laittomasta hyökkäyksestä Ukrainaan. Maan vakauttamista on vakavasti, voimakkaasti ja jatkuvasti yritetty horjuttaa”, totesi EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell.

“Päivän luettelot lähettävät tärkeän poliittisen signaalin EU:n tuesta Moldovalle tässä vaikeassa tilanteessa”, Borrell lisäsi.

Sanktioidut henkilöt sisältävät sekä moldovalaisia että venäläisiä ihmisiä, kertoi EU:n neuvosto.

EU:n itäiset naapurit -lehden mukaan Moldovan karkotettu pro-Kremlin poliitikko Ilan Shor oli yksi seitsemästä sanktioidusta henkilöstä.

Shoria on syytetty tukemisesta opposition toimintaa Moldovan presidentti Maia Sandua vastaan. Hänen uskotaan jättäneen Moldovan kesäkuussa 2019 ja muuttaneen Israeliin, jossa hänellä on myös kansalaisuus.

Huhtikuun puolivälissä Moldovan tuomioistuimet tuomitsivat Shorin poissaolevana 15 vuoden vankeuteen petoksesta ja rahanpesusta.

Yhdysvallat asetti Shorin ja hänen samannimisen poliittisen puolueensa sanktiolistalle lokakuussa 2022.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Shor työskenteli “venäläisten henkilöiden kanssa luodakseen poliittisen liittouman Moldovan parlamentin hallitsemiseksi, joka tukisi useita lainsäädäntöesityksiä Venäjän edun mukaisesti” ennen Moldovan parlamenttivaaleja vuonna 2021.


Satunnainen:


Vastaavia: