10145 latausta vuorokaudessa   9116 artikkelia

2023/06/13

Venäjän diktaattori Vladimir Putin allekirjoitti lakiesityksen 13. kesäkuuta, joka antaa viranomaisille valtuudet tietyissä tapauksissa takavarikoida Venäjän kansalaisten ulkomaiset passit tai julistaa ne mitättömiksi, kuten Venäjän hallituksen verkkosivuilla ilmoitettiin.

Venäläisillä kansalaisilla on sisäiset passit, joita käytetään matkustamiseen tai henkilöllisyyden todistamiseen Venäjän alueella, sekä ulkomaiset passit, jotka mahdollistavat matkustamisen ulkomaille.

Laki, jonka Venäjän duuma hyväksyi 23. toukokuuta, määrää, että asevelvollisuutta tai vaihtoehtoista siviilipalvelua suorittavien kansalaisten on luovutettava ulkomaiset passinsa sisäasiainministeriön maahanmuutto-osastolle viisi päivää kutsupäätöksen jälkeen.

Jos kansalainen ei luovuta passiaan, se mitätöidään.

Laki koskee 18–27-vuotiaita miehiä, mikä vuonna 2024 muuttuu 19–30-vuotiaille, Current Time kirjoitti.

Uudet toimenpiteet astuvat voimaan 180 päivän kuluttua ja todennäköisesti eivät vaikuta vuoden 2023 syyskauden kutsuntoihin, sanoo ihmisoikeusaktivisteja lainaava julkaisu.

Tämä tuore laki on jälleen yksi esimerkki Putinin sortovaltiosta ja kansalaisvapauksien rikkomisesta Venäjällä. Putinin hallinto jatkaa yhä enemmän Venäjän kansalaisten kontrolloimista ja sensurointia.

On täysin kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista, että Venäjän kansalaiset menettävät oikeutensa pitää ulkomaista passiaan hallituksen mielivaltaisen päätöksen perusteella. Tämä rajoitus on selvästi suunnattu kansalaisten liikkumisen rajoittamiseen ja heidän vapautensa rajoittamiseen.

Lisäksi tämä laki vaikuttaa erityisesti nuoriin miehiin, jotka jo ennestään joutuvat kohtaamaan asevelvollisuuden velvollisuuden. Heidän on luovutettava ulkomaiset passinsa ilman mahdollisuutta matkustaa ulkomaille ja kokea muita kulttuureita ja näkökulmia.

Ihmisoikeusaktivistit ovat oikeutetusti huolissaan tästä kehityksestä ja pelkäävät sen johtavan entistä laajempaan ihmisten liikkumisen rajoittamiseen ja kansalaisvapauksien polkemiseen Venäjällä.

On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö tuomitsee Putinin hallinnon jatkuvat sortotoimet ja painostaa Venäjää kunnioittamaan kansalaistensa perusoikeuksia ja vapauksia. Venäjän kansalaisten on saatava pitää omat passinsa ilman pelkoa mielivaltaisista rajoituksista ja pakotetusta eristämisestä.

Putinin allekirjoittama laki on askel väärään suuntaan ja osoitus hänen vallanhalustaan ja halustaan vaientaa kansalaisyhteiskunta. Kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa, jotta Venäjän kansalaiset voivat nauttia perusoikeuksistaan ja vapauksistaan ilman hallinnon mielivaltaa.


Satunnainen:


Vastaavia: