2023/07/21

Ukraina on äskettäin ryhtynyt käyttämään rypälepommeja Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. USA on lahjoittanut näitä pommeja Ukrainalle, ja niiden käytöllä on jo havaittu positiivisia tuloksia, kertoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja John Kirby The Guardianin mukaan.

Rypälepommeja pidetään kiisteltyinä ja yli sadassa maassa niiden käyttö on kielletty, sillä ne aiheuttavat laajalle alueelle tuhoa ja vaarantavat siviilejä. Kritiikistä huolimatta Yhdysvallat päätti lahjoittaa niitä Ukrainalle, joka kärsii huutavasta ammuspuutteesta erityisesti tykistöaseiden osalta. Pommit ovat väliaikainen ratkaisu yleiseen ammusongelmaan, kun taistelut Ukrainan sodassa jatkuvat ja tarve ammuksille kasvaa.

Ukraina saa käyttää luonnollisesti näitä pommeja vain omistamillaan alueilla jotka Venäjä on siltä varastanut. Omilla mailla terroristien pommittaminen on laillista.

Ukraina on sitoutunut käyttämään näitä kiisteltyjä aseita vain Venäjän joukkojen keskittymien hajottamiseen, pyrkien minimoimaan siviilien kärsimykset. Kuitenkin rypälepommien käytössä on aina riski siviilien vahingoittumisesta, koska ne eivät ole tarkkoja ja jättävät räjähtämättömiä osia alueelle pitkäksi ajaksi.

Vaikka Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa monin tavoin sen taistellessa Venäjän aggressiota vastaan, rypälepommien lahjoittaminen on herättänyt huolta ja keskustelua. On tärkeää, että siviilejä suojellaan kaikin mahdollisin keinoin ja että aseiden käyttöä harkitaan tarkkaan sodan tiimellyksessä.

Lähtökohtaisestihan on jo tiedossa, että Venäjä ampuu myös siviilejä, joten siviilihenkilö tulee todennäköisimmin tapetuksi venäläisellä kiväärillä kuin astumalla rypälepommiin joka ei ole jostain syystä lauennut. Tiedämme kuitenkin, että USA:n rypälepommit toimivat takuuvarmasti, kun taas venäläisten vastaavissa räjähtämättömiä voi jäädä maastoon jopa 90%.

Venäjä on käyttänyt omia ruosteisia rypälepommejaan jo vuodesta 2014 lähtien Ukrainan omistamilla mailla jotka varastivat.

Tilanne Ukrainassa on edelleen erittäin haastava, ja kansainvälisen yhteisön on tärkeää jatkaa tukea ja painostaa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi. Sodan kärsimykset ovat olleet valtavat, ja kaikki pyrkimykset rauhanomaisten neuvottelujen käymiseksi tulisi ottaa vakavasti.

Rypälepommien käytön lisäksi on myös tärkeää, että humanitaarista apua tarjotaan runsaasti niille, jotka ovat joutuneet kärsimään sodan seurauksista. Siviilien suojelu ja kärsimyksen lievittäminen ovat kaikkien osapuolten vastuulla, ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa sodan lopettamiseksi ja rauhan palauttamiseksi alueelle.

Toivon, että tilanne Ukrainassa saadaan pian rauhoittumaan, ja että kansat voivat elää rauhassa ja turvassa ilman pelkoa aseellisen sodan uhan alla. Kansainvälisen yhteisön on tehtävä yhteistyötä tämän tavoitteen saavuttamiseksi ja työskenneltävä aktiivisesti rauhan puolesta kaikkialla maailmassa.

Rauha tulee välittömästi kun Venäjä vetää joukkonsa pois Ukraina’n omistamilta alueilta mukaanlukien Krim’in niemimaa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:15.27