9577 latausta vuorokaudessa

7626 artikkelia

2023/07/21

Perjantaina Venäjän keskuspankki veti hatusta tempun, joka nostatti sekä huvittuneisuutta että hämmennystä maan rahoituspiireissä. Keskuspankki päätti nostaa ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa yli vuoteen, ja tämän korkoakrobatian myötä korko nousi 7,5 prosentista huikeaan 8,5 prosenttiin. Korkoprosentit saivat monet hämmästelemään, onko tässä kyseessä keskuspankin uusi temppu: “Korkoseikkailut Venäjän tapaan!”

Keskuspankin edustajat toivat päätöksen taustalle syyn, joka sai hymähtämään: huoli inflaation kiihtymisestä Venäjällä. No, eipä ole ainakaan liiallisesta nukkumisesta tämän päätöksen taustalla! Kotimaan kysyntä ja ruplan arvon alentuminen kuulemma kasvattavat inflaatioriskiä merkittävästi. Voimme vain kuvitella keskuspankin kuumia keskusteluja, kun he yrittivät laskea korkoprosentit sopivalle tasolle kahvikupposen äärellä.

Valitettavasti keskuspankin temppuilut eivät saaneet pelkkää aplodien pauketta osakseen. Analyytikkojen mukaan koronnosto oli ennakoitu, mutta sen odotettiin olevan pienempi kuin lopulta toteutui. Heh, tässä sitä taas nähdään, miten vaikeaa on ennustaa Venäjän talouspolitiikkaa – se on kuin yrittäisi ennustaa säätä Siperiassa!

Britannia’n tutkimuslaitos Capital Economics oli jäänyt aivan kylmäksi korkojen noususta. He olivat varmaankin jossain muualla miettimässä brittien omaa talouskuraa ja jäivät siksi nuolemaan näppejään, kun Venäjän keskuspankki yllätti kaikki huimalla korkotempullaan.

Inflaatio Venäjällä on kuitenkin kesän helteillä ollut vain 3,25 prosenttia. Voi vain kuvitella, kuinka keskuspankin taloustiimillä oli tässä vaiheessa hiki päässä, kun he yrittivät tasapainoilla korkojen ja inflaation välillä. Olihan se inflaatio toki joskus noussut yli 18 prosentin, mutta kukapa nyt niitä aikoja enää haluaisi muistella.

Onneksi talouden vuoristorata ei kuitenkaan lannistanut keskuspankkia. He päättivät lasketella korkoja alas keväällä 2022, kunnes korko lopulta lepäsi mukavissa 7,5 prosentissa. Mutta ei aikaakaan, kun korkoseikkailu lähti jälleen nousuun.

Kaiken tämän keskuspankin taloustempun jälkeen onkin syytä miettiä, mikä voisi olla heidän seuraava kikkansa. Korkojen vuoristorata vaihtuu ehkäpä taikatemppuihin? Keskuspankki voisi ilmestyä taikurin viittaan ja loihtia esiin vakautta Venäjän talouteen – tai ehkäpä vain jatkaa korkojen veivaamista saaden aikaan “Korkotangoa” talouden huvipuistossa.

Nähtäväksi jää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Venäjän keskuspankki osoitti jälleen kerran, ettei talouden temppuilu Venäjällä ole mikään harvinainen ilmiö. Sijoittajat ja kansalaiset saavat varautua pitämään kiinni hatuistaan ja lompakoistaan, sillä Venäjän talous voi yllättää meidät kaikki – niin hyvässä kuin pahassakin.


Satunnainen:


Vastaavia: