2023/07/24

Ukraina harkitsee vastatoimia Venäjä’n iskuja vastaan viljainfrastruktuuria ja kulttuuriperintökohteita vastaan, kertoi presidentti Volodymyr Zelenskyi 24. heinäkuuta korkeimman komentajan esikunnan kokouksen jälkeen.

Sotilaallinen ja turvallisuusjohto keskusteli myös keinoista avata Mustanmeren viljankuljetuskäytävä ja puolustus- ja hyökkäysoperaatioiden suunnittelusta, lisäsi presidentti.

Venäjä vetäytyi Mustanmeren vilja-aloituksesta 17. heinäkuuta, päättäen näin käytännössä sopimuksen, joka mahdollisti Ukrainan viennin maataloustuotteita täysimittaisen invaasion aikana.

Ukraina on yksi maailman johtavista viljantuottajista ja viejistä. Turkki ja YK välittivät heinäkuussa 2022 solmitun sopimuksen on ollut ratkaisevan tärkeä maailmanlaajuisten elintarvikehintojen vakauttamisessa.

Sopimuksen päättyessä sekä Ukraina että Venäjä ilmoittivat, että heidän satamiinsa suuntaavat alukset tullaan kohdeltamaan sotilaslähetyksiä kuljettavina aluksina.

Britannia’n puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjän saarto on todennäköisesti ukrainalaisten pintakäyttöisten miehittämättömien lentolaitteiden ja ohjusten kohteena.

Venäjän joukot aloittivat jatkuvat miehittämättömien lentolaitteiden ja ohjusten iskut Odesan satamakaupunkia vastaan pian sopimuksen kaatumisen jälkeen, kohdistuen maatalousinfrastruktuuriin ja varastoihin.

Iskut kohdistuivat myös Odesan historialliseen keskustaan, joka julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi aiemmin tänä vuonna. Kymmeniä historiallisia rakennuksia, mukaan lukien Moskova’n patriarkaatin ukrainalaisen haaran Ilmestyskirkko, on vaurioitunut iskuissa.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:14.59