Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä paljasti olevansa nyt heikko – käyttää #vilja’a #ruoka-aseena

2023/07/25

Venäjän irtautuminen Mustanmeren viljanvientisopimuksesta on jälleen yksi osoitus heidän vastuuttomasta ja epäinhimillisestä toiminnastaan. On selvää, että Venäjän tavoitteena on hyödyntää ruokaa aseena saadakseen poliittista valtaa ja vaikutusvaltaa EU:n ja muiden maiden rajojen läheisyydessä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen talouden professori Kari Liuhto tuo esiin huolestuttavan näkemyksen Venäjän aikeista. On kerrassaan skandaalimaista, että Venäjä pyrkii käyttämään Ukrainalta varastettua viljaa esimerkiksi Afrikan maille näyttääkseen itsensä nälänhädän pelastajana. Tämä on täysin tekopyhää ja inhimillisten kärsimysten hyväksikäyttöä oman edun tavoittelussa.

Vaikka Venäjä yrittäisikin esittää itsensä sankarillisena avunantajana, Afrikan maiden johtajat eivät kuitenkaan lankea tähän juoneen. He ovat viisaita ja näkevät tilanteen läpi, sillä Venäjän viljan käyttö aseena on heidän heikkoutensa merkki. Tämä epäinhimillinen toiminta tulee lopulta kääntymään heitä itseään vastaan.

Kari Liuhto esittää myös mahdollisia ratkaisuja tilanteen lieventämiseksi. YK:n tulisi avata alusrekisteri, jotta viljakuljetukset voisivat kulkea YK:n lipun alla ja välttää Venäjän iskut Ukrainasta tuleviin viljakuljetuksiin. Lisäksi on harkittava muita kuljetusvaihtoehtoja ukrainalaiselle viljalle, kuten Romania’n ja Bulgaria’n aluevesien käyttöä NATO:n sotilas’alusten turvaamana.

Vaikka Venäjän vaatimus liittyen maatalouspankin ottamisesta mukaan SWIFT-järjestelmään saattaa vaikuttaa kohtuulliselta, se ei saa olla esteenä vastuulliselle toiminnalle. Putinin vaatimuksen hyväksyminen saattaisi kenties mahdollistaa viljanvientisopimuksen jatkumisen, mutta samalla se ei saisi haudata huomion alta Venäjän vastuuttomia tekoja ja inhimillisen kärsimyksen aiheuttamista.

EU:lla on myös suuri vastuu ryhtyä konkreettisiin toimiin ruoka-avun ja nälänhädän suhteen. On sietämätöntä, että lapset ja ikäihmiset joutuvat kärsimään nälästä Venäjän poliittisten tavoitteiden vuoksi. EU:n on oltava päättäväinen ja toimittava välittömästi varmistaakseen, että ihmisille taataan perustarpeet, kuten ruoka ja vesi.

Tulevassa Venäjä-Afrikka-huippukokouksessa on korkea aika tuoda esille Mustanmeren viljankuljetussopimuksen jatkon tarpeellisuus ja tuomita Venäjän vastuuton ja inhimillisiä kärsimyksiä aiheuttava toiminta. Euroopan unionin on osoitettava päättäväisyytensä ja toimittava yhdessä muiden maiden kanssa varmistaakseen, että Venäjän yritykset eivät onnistu ja että inhimillinen kärsimys saadaan loppumaan.