Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2863 artikkelia

0:00

2023/08/10

Paavo Väyrynen: Suomen ja Venäjän suhteet – Poliittista pelaamista vai vastuullista diplomatiaa?

Paavo Väyrynen, konkaripoliitikko ja itsepintainen presidenttiehdokas, on jälleen saanut mielenkiintoisen blogikirjoituksensa ulos. Tällä kertaa hän ottaa kantaa Suomen ja Venäjän välisten suhteiden palauttamiseen, ja voi pojat, siinä on taas aimo annos Väyrysmäistä logiikkaa ja näkemystä.

Ukraina kärsii edelleen sotatilanteesta, mutta Väyrysen mielestä Suomen on kuulemma jo aika palata vanhaan kaavaan ja alkaa rupatella Venäjän johdon kanssa. Onko tämä todellakin se aika, kun Ukrainassa kaikki ei ole vielä ohi, ja Venäjän toiminta on herättänyt huolta maailmanlaajuisesti?

Väyrysen mielestä Suomi voisi omalla toiminnallaan auttaa rauhan aikaansaamista Ukrainassa. Jaa, että miten? No tietenkin aselepo ja neuvottelut rauhansopimuksen aikaansaamiseksi. Kuulostaa helpolta, vai mitä? Kysymys kuuluukin, miksi Väyrynen tuntuu ajattelevan, että tämä olisi Suomen tehtävä tai velvollisuus? Onko hän unohtanut, että kansainväliset suhteet ovat monimutkainen verkosto, johon liittyy paljon enemmän kuin yhden valtion toiminta?

Väyrysen väite siitä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli suoraa jatkoa Ukraina’n sisällissodalle, vaikuttaa hieman yksinkertaistetulta. Eikö hän tiedä tai välitä siitä, miten kansainväliset suhteet ja geopolitiikka todellisuudessa toimivat? Onko hän unohtanut Krimin miehityksen ja Krimin niemimaan liittämisen Venäjään? Eikö hän näe, että Venäjän toimet ovat horjuttaneet Euroopan turvallisuustilannetta?

Väyrysen vaatimus keskusteluyhteyden avaamisesta Venäjään “ensi vuoden alussa” tuntuu täysin irralliselta ja epärealistiselta. Ei ole oikein selvää, miksi Suomen tulisi tässä tilanteessa pyrkiä keskustelemaan Venäjä’n kanssa. Onko tässä kyse enemmänkin Väyrysen omista poliittisista pyrkimyksistä kuin vastuullisesta diplomatiaan perustuvasta toiminnasta?

Väyrynen pyrkii jälleen kerran presidenttiehdokkaaksi, mutta kysymys kuuluu: onko hänellä todellista kykyä ja ymmärrystä hoitaa Suomen ulkopolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita? Hänen aiemmat yrityksensä presidenttiehdokkuudesta eivät ole tuottaneet tulosta, ja tämänhetkinen gallupkannatuskin loistaa poissaolollaan.

Tuntuu siltä, että Väyrynen on jälleen kerran astunut poliittisen näyttämön laitaan ja yrittää saada huomiota provokatiivisilla lausunnoillaan.

Toivoisin kuitenkin, että Suomen ulkopolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita hoidettaisiin harkiten ja vastuullisesti, eikä tunteiden ja poliittisten pelien varassa. On aika tarkastella asioita realistisesti ja asiantuntevasti, eikä antaa tilaa populistisille heitoille.